fredag, september 18, 2009

Aningslöshet

Pressmeddelande från SSU idag:

SSU uttalar sitt stöd för Alia Khalifa

SSU anser att det är självklart att även studenter som bär niqab ska kunna studera i Sverige. Därför stöttar SSU Alia Khalifas krav att få bära den heltäckande slöjan. SSU menar att förutsättningarna för att gå på barnskötarutbildningen borde handla om att studenten har en känsla och engagemang för barn och pedagogik inte om hur man ser ut eller går klädd.

- Så länge studenten fullföljer utbildningsmomenten och klarar av utbildningen ska inte samhället lägga sig i om någon bär niqab, säger Jytte guteland förbundsordförande SSU.

- Vi tycker att samhället ska uppmuntra inte försvåra för studenter som vill läsa en utbildning, särskilt inte i ekonomiskt svåra tider. Här har vi en student som vill lyckas med sin utbildning då ska samhället inte hindra henne, säger Emma Lindqvist ledamot i SSU:s förbundsstyrelse.

Fakta:
Stockholms stad vill förbjuda en kvinnlig elev som studerar till barnskötare att bära heltäckande slöja, en så kallad niqab. Studenten som heter Alia Khalifa föreslog att hon skulle få sitta längst fram i klassen, för att kunna ta av sig slöjan, men skolan tycker inte att det var en bra lösning. Alia Khalifa gjorde därför en anmälan till diskrimineringsombudsmannen, där ärendet nu ligger. Undertiden får hon gå kvar på skolan tills det kommer ett utslag från DO.

SVERIGES SOCIALDEMOKRATISKA UNGDOMSFÖRBUND
Några roliga detaljer, bortsett från att SSU nu sätter rätten till institutionaliserat kvinnoförtryck högt på dagordningen:

Efternamnet delas med den radikale predikanten Anas Khalifa.

Alia Khalifa finns på Facebook. Oh, the irony!