torsdag, september 17, 2009

Connect the dots

Ghezali. Kassir. Benaouda. Hur hänger allt ihop?

Ett sätt att se på saken är att fundera över de miljöer där olika intressen ibland kan mötas. I dagens SvD skriver jag om ett tillfälle där de tre efternamnen förenades.

Mehdi Ghezali gjorde ett av sina få framträdanden den 4 juli 2006. Han höll ett anförande vid en demonstration arrangerad av den lilla fria vänstergruppen Eurocolors, som ville ”använda konst som vapen mot fördomar”. Men protesten gällde inte bara Guantánamo. Man bar även plakat med porträtt av Oussama Kassir, nu dömd till livstids fängelse för terroristbrott i USA. Bland talarna fanns ordföranden för Sveriges Muslimska Råd, Helena Benaouda. Hon är mamma till Safia Benaouda, som tidigare suttit fängslad i Etiopien och som nyligen greps med Ghezali i Pakistan.

Andra talare var Yvonne Ruwaida, styrelseledamot i Miljöpartiet, och Eva Björklund, då styrelseledamot i Vänsterpartiet.

Terrorism har aldrig existerat i ett vakum.

En oskyldig demonstration mot Gitmo – men ändå ett exempel på när omdömet sviktar, eller när synbart skilda intressen visar sig vara gemensamma. Den som är motståndare mot Guantanamo är naturligtvis inte per automatik terroristsympatisör. Men den som undrar hur Stockholmsfamiljen Benaouda har kommit i kontakt med Örebrofamiljen Ghezali kanske inte behöver leta längre.

I SvD:s nyhetsdel ställde man sig just den frågan häromdagen.
Men hur träffades trion? Och varför tog de ännu en gång risken att åka in i ett stridsområde?

Av allt att döma beror det på att Mehdi Ghezahlis långa fångenskap på Gauntánamo gett honom ett slags hjältestatus i vissa kretsar. I de sammanhangen träffades de tre, efter Ghezalis återkomst till Sverige 2004.
Jag bloggade för några år sedan sedan om det möte som inleder min ledartext idag. Bilderna och citaten kommer från nu nerlagda sajten Eurocolors, en konst- och kulturförening som ville "använda konst som vapen mot fördomar, hat, diskriminering, krig, rasism, extremism, fanatism, destruktivitet, våld, agression, terrorism, brott mot mänskliga rättigheter, förstörelse och missbruk av naturen samt djurplågeri."
"Den 4 juli 2006 (på USA's national dag), anordnade Eurocolors ett protesttåg mot existens av skrämmande fängelser och det så kallade 'Guantanamo-systemet'... Alla i protesttåget bar orange t-shirts, kända som 'Guantanamo tröjor'"

"Vi bar även hade bild på den svenske medborgare Usama Kassir som USA stämplade som terrormisstänkt, utan att redovisa bevismaterial mot honom, helt enkelt för att den saknades. På lösa grunder begärde USA hans utlämning och på så sätt bröt mot FN-s stadgar, Human Rights och Genévekonvektionen."
"Med oss var även Mehdi Ghezali, tidigare fånge i Guantanamo, som fick tala offentligt för första gången efter 2 år sedan han släptes fri.""Följande personer talande utanför ambassaden: Eva Björklund (Vänsterpartiet)"
"Helena Benaouda (Sveriges Muslimska Råd)"

"Yvonne Ruwaida... Gustav Hjertén (Miljöpartiet)"Kanske visar bilderna hur svårt det är att välja rätt sällskap. Låt oss hoppas det. Alternativet, att det föreligger sammanfallande intressen, är inte bra.