torsdag, september 10, 2009

Ghezalis moderna jihadism

Mehdi Ghezali är en av de gripna svenskarna i Pakistan, uppger Rapport. Det var i slutet av augusti som ett större sällskap, om 11 eller 12 personer, greps i Dera Ghazi Khan i Punjab i Pakistan, misstänkta för att vara jihadister.

Efter gripandet utbröt viss förvirring, rörande exempelvis om utpekade svenskar egentligen var sudaneser. Förvirringen kvarstår även efter Rapports avslöjande - som avslöjar väldigt lite, mer än namnet.

Det finns dock anledning att fråga sig huruvida Mehdi Ghezali är en oskyldig måltavla för amerikansk aggression eller en jihadist.

På Mehdi Ghezalis sida står den gamle kommunisten Gösta Hultén. Till nackdel för Ghezali ska framhävas två saker (som jag nämnt tidigare här).

Svenske medborgaren Mehdi Ghezali har alltsedan sin fångenskap på Gitmo varit otroligt återhållsam med framträdanden i media. Kanske var det de (få) kritiska frågorna som fick honom att dra sig undan. Att han på frågan om vad han ansåg om Usama Bin Ladin svarade "Jag känner honom inte som person och därför kan jag inte döma honom", antydde att han av en eller annan anledning kände sig obekväm med medieuppvaktningen.

I februari i år dök det dock upp en lång intervju med honom. Den publicerades av det jihadistiskt inriktade al Yaqeen Media Center, vars logotyp avbildas till höger.

Intervjun, som är på arabiska, finns tillgänglig på archive.org. Delen med Ghezali är sammanlagt 38 minuter lång, men i den 1,39 timmar långa filmen finns också andra klipp, bland annat från al Qaidas officiella mediebyrå as Sahab.


En annan anledning att undra över motiven hos Ghezali är att han framträtt i en solidaritetsdemonstration till förmån för en al Qaidas främsta språkrör i Sverige. Men det gjorde han förstås tillsammans med andra ledande samhällsföreträdare.

Uppdatering:

Enligt TV4 kan Mehdi Ghezali inte svara på frågor, då han, enligt källor nära familjen, är på pilgrimsresa till Mekka.
Ghezali ska ha befunnit sig utanför Sverige sedan en tid tillbaka.

För Utrikesdepartementet är gripandena-uppgifterna om Ghezali, en nyhet:

- Vi vet ingenting om detta. Ambassaden i Pakistan jobbar för att få fram uppgifter om det faktiskt är tre svenskar som gripits, men vi har inte fått det bekräftat, säger UD:s presstjänst till Nyhetskanalen.se.

Nyhetskanalen.se var på torsdagskvällen i telefonkontakt med Mehdi Ghezalis fru, dock inte ville kommentera uppgifterna.