måndag, november 02, 2009

Guillous Agenda


I gårdagens Agenda i SVT framförde jag delar av min kritik mot Jan Guillou. Han menar ju att hans fem år av KGB-kontakter var del i ett journalistiskt arbete, som dock rann ut i sanden av en rad anledningar, varför det inget fanns att avslöja. Jag har visat att det påståendet är orimligt, givet att Guillou vid tiden faktiskt gjorde ett stort avslöjande om främmande makts värvning av en journalist i Sverige – men det avslöjandet gällde CIA. Även med dåtidens journalistiska måttstock var således rubriker som "Jag värvades av KGB" eller "Lyxmiddagar, ambassadsprit och betalda uppdrag – så värvar KGB svenska journalister" explosiva.Något trovärdigt svar på kritiken tycker jag inte Guillou presterade.

Guillou vidhåller att "Det här är ingen story", noterar Expressens chefredaktör Thomas Matsson på sin blogg om programmet, där han konstaterar lakoniskt att

"Per Gudmundson från Svenska Dagbladet var på plats, men de var inte riktigt överens."
När vi kom ut ur studion till väntutrymmena bakom möttes Guillou av ett team från Expressen, som ville ställa frågor. Guillou surnade till märkbart, han har ju ändå varit sällsynt tillgänglig under veckan, och det kunde väl ändå inte finnas en enda fråga till som Expressen inte redan fått svar på, röt han ungefär.

Teamet pratade lite med mig istället, men jag sade antagligen inget mer intressant än det som avhandlades i studion, att döma av artikeln:
Med i studion fanns även ledarskribenten Per Gudmundsson som undrade varför Jan Guillou valde att skriva om sina CIA-kontakter men inte med KBG-kontakterna.
Någon tycker kanske att jag skulle rutit i hårdare i studion. Men mitt mål var att lugnt och sansat presentera mitt argument, snarare än att delta i någon tuppfajt. Och jag var nog inte inbjuden för att starta en sådan, utan snarare för att påpeka att det är rimligt att tvivla på Guillous historieskrivning.

Nå, mitt inhopp blev varken succé eller katastrof, vilket jag ser som ett okej resultat för en match mot en motståndare som rent objektivt är åtminstone några viktklasser större.