onsdag, november 11, 2009

Ungdomsledare vid moskéns fritidsgård värvade åt Shabab

Ekot avslöjar en nyckelperson i Rinkeby vad gäller rekryteringen till terroriströrelsen Shabab i Somalia:

Flera av de unga män som rekryterats från Sverige av den islamistiska rebellgruppen al-Shabab, till strider i Somalia, har värvats från en fritidsgård i Rinkeby i nordvästra Stockholm.

[...]


Mannen som pekas ut som ledande i rekryteringen i Rinkeby är i 30-årsåldern. Han jobbade på en ideell fritidssgård, Kreativitetshuset, som startades av moskén i centrum.

[...]

För ett år sedan försvann ungdomsledaren från Rinkeby. Vi har gjort upprepade försök att få tag i den före detta fritidsledaren. Enligt våra källor är han i Somalia och har nu en högt uppsatt position inom al-Shabab.

Fritidsgården i Rinkeby i nordvästra Stockholm fick under fyra år över 480 000 kronor i bidrag av idrottsförvaltningen.

Men när de ansvariga på kommunen förstod att flickor och pojkar hölls åtskilda, drog de in bidraget. Våren 2008 lades ungdomsgården ner.
Vad som är anmärkningsvärt och problematiskt här, är att man kan anta att moskén inte anställer vem som helst till sin ungdomsverksamhet. Rimligen har man ansett att den unge mannen varit reko, och om anställningen inte varit något arbetslöshetsprojekt där man fått sig mannen tilldelad av arbetsförmedlingen så har hans värderingar antagligen ansetts stämma överens med moskéledningens.

Uppdatering:

Dagen efter fortsatte Ekot granskningen, och fann att lokala Shabaab-anhängare trakasserar och hotar meningsmotståndare i den somaliska minoriteten.
Invånare i Rinkeby hotas av rebellgruppen al-Shabaab och deras sympatisörer. I P1morgon igår berättade vi om hur unga män i Rinkeby rekryterats till att strida för gruppen i Somalia. En man som försökt stoppa värvningarna har mordhotats.