torsdag, december 17, 2009

Svåra kval på AB Kultur

I dagens ledare i SvD refererar jag något av stämningarna i Israel, och avslöjar att det visst finns någon som försöker agera likt en av brunvänstern påstådd Isreallobby. Förvirrande nog för konspirationsteoretikerna på AB Kultur tycks denne verka för att störta den borgerliga regeringen.

Den 19 september 2010, det är måltavlan. Skicka in de bästa politiska kampanjmakarna i världen till Sveriges valrörelse. Låt Reinfeldt och Bildt betala ett pris.

Det föreslår den politiske konsulten Michael Fenenbock i en kolumn i Israels stora dagstidning Yedioth Ahronoth. Orsaken är att EU åter har proklamerat att Jerusalem ska vara huvudstad i en framtida palestinsk stat, något som ordförande ”Reinfeldt och hans Rasputin-liknande kollega Carl Bildt” bör straffas för.

”Vi har verktygen, erfarenheten och kunskapen att åsamka killarna i Sverige riktig politisk smärta”, skriver Fenenbock, som tidigare drivit kampanjer för bland andra Ted Kennedy.

Det är lite ironiskt. I decennier har en antisemitiskt färgad extremvänster gapat om en Israellobby som påstås styra världens politiska skeenden. När någon slutligen dyker upp som påstår sig företräda en sådan visar det sig att han vill störta den borgerliga regeringen. Det torde leda till svåra inre konflikter på mer än ett håll.

Faktum är dock att det råder en spänd relation mellan Sverige och Israel just nu. Detta gäller det politiska planet – vad beträffar handel och kulturutbyte är stämningen så god som någonsin.

Carl Bildts lätt arroganta stil (häromdagen påpekade han att Israel försöker påverka EU genom att ”söndra och härska”) understryker somliga israelers intryck av att Bildt inte bara framfört de krav som förväntas under ett EU-ordförandeskap, utan att han har gjort det med iver och inlevelse. Som om han verkligen ville sätta Israel på plats.

Att höstens stora Sverigenyhet har varit att vår största dagstidning sprider vandringssägner om organstöld, rotade i antijudiska myter, utan att klandras av regeringen, har knappast byggt broar.

I Israel upplevs EU:s och Sveriges ständiga kravställanden som väl ensidiga. Inte utan visst fog.

I förra veckan presenterade israeliska medier läckta detaljer ur vad som sannolikt var den förra israeliska regeringens förslag till palestinierna. Dåvarande premiärminister Ehud Olmert ska ha berett ett förslag som skulle ha inneburit en framtida palestinsk stat omfattande motsvarande 99,3% av territoriet utifrån 1967 års gränser. Och ett delat Jerusalem. Palestinierna ska ha nekat. Igen. Vilka är oresonliga?
Detaljer om Olmerts erbjudande till palestinierna finns i Jerusalem Post, och lobbyisten Michael Fenenbocks artikel finns på Ynet.