tisdag, januari 19, 2010

Berlingske gör jobbet åt GP

Danska Berlingske Tidende har tryckt ett par artiklar om "den svensk-danske terrorforbindelse", alltså om hur yxmannen Muhudiin Mohammed Geele och självmordsbombaren Abdulrahman Ahmed Hajji reste i sällskap med en hatpredikant som "var for rabiat til at få adgang til Danmark" till Göteborg och Al Huda- och Bellevue-moskéerna.

Den svensk-danske terrorforbindelse (11/1):

GÖTEBORG: Angrebet på Kurt Westergaard kom som et chok for mange, der kender den såkaldte »øksemand« som en velintegreret og engageret medborger i Aalborg. Men for en del svensk-somaliere i miljøet omkring al-Huda og Bellevue-moskéerne i Göteborg var det ikke nogen overraskelse.

For dem var det ikke et spørgsmål om, hvorvidt MGM ville foretage en terroraktion, men om hvordan og hvornår.

Berlingske Tidende har besøgt området og mødt en række folk i miljøet, der ved mindst to tilfælde har mødt den 28-årige dansk-somalier, og fortællingen om MGM - som den udlægges i Göteborg - adskiller sig markant fra det indtryk, som venner og kolleger i Danmark har haft.

MGM kom ved et tilfælde som en del af en delegation, der rejste rundt for at prædike i moskéer og foreninger og - som der er tradition for - til gengæld blev inviteret på mad og ophold af det lokale trossamfund.

Det angiveligt syv mand store selskab - der ifølge øjenvidner også inkluderede en imam, der var for rabiat til at få adgang til Danmark, og dansk-somalieren ARM, der for blot en måned skulle være manden bag et selvmordsangreb i Mogadishu - holdt blandt andet en offentlig fredagsbøn i den lille al-Huda »moské« i byens indvandrertætte Biskopsgården-område.

En af dem, der var til stede, beskriver det som »en skræmmende aggresiv« prædiken, der chokerede mange af de ellers relativt ortodokse medlemmer af trossamfundet.

Det berettes, at delegationen - bortset fra under selve prædiken - ikke lagde skjul på sympatien for den somaliske oprørsgruppe al-Shabaab, der i lighed med eksempelvis Taleban i Afghanistan forsøger at indføre et Sharia-reguleret styre og mange steder er stemplet som en decideret terrororganisation.

»Den ældre generation« så derfor bekymret til, mens den overvejende danske delegation efter fredagsbønnen lukkede dørene til moskéen for at holde nattemøder med unge svensk-somaliere. Ifølge andenhåndsberetninger gik det hårdt for sig.

Flere svensk-somaliske forældre fortæller, hvordan deres børn efterfølgende beskrev, hvordan de besøgende havde opfordret til at deltage i al-Shabaabs kamp mod regimet i Somalia og de vantro.

»Det udviklede sig endda voldeligt, da nogen forsøgte at argumentere imod,« siger en af moskéens trofaste støtter, der i dag benytter en anden moske for at beskytte sine børn.
I øksemandens fodspor (17/1):
På TV-skærmen så de MMG blive løftet ud fra et rækkehus i Viby uden for Århus, skudt i arme og ben af danske politibetjente, efter at han angiveligt havde forsøgt at overfalde karikaturtegneren Kurt Westergaard med en økse.

Langt størstedelen af de tilstedeværende i lokalet i Göteborg krummede tæer, mens flere af de unge fyre råbte:

»Det vil blive hævnet.«

De kaldte sig MMGs brødre, fortæller et tidligere medlem af bestyrelsen i foreningen, der selv var til stede.

[...]

En af disse konferencer i Bellevue-moskéen blev sidste sommer genstand for stor kritik - både udefra og internt i de somaliske trossamfund - fordi formanden for trossamfundet bag moskéen - Yusuf Abdulkadir - inviterede en af al-Shabaabs formodede ledere, Xasan Xuseen, der ellers lever i eksil i Kenya.

I øvrigt få uger før MMG i august måned blev arresteret i netop Kenya, mistænkt for at konspirere med al-Shabaabs ledere om et terrorangreb i Nairobi.

Hverken Yusuf Abdulkadir eller ledere for den lille moské i Biskopsgården har kommenteret beskyldningerne om bånd til de danske ekstremister over for de svenske medier, der har reageret på Berlingske Tidendes afsløringer om de dansk-svenske forbindelser, men til gengæld er en række ledende personer fra det svensk-somaliske miljø - hvor det ellers har været svært at få folk til at snakke, fordi de frygter repressalier - stået frem for at fortælle om problemet.

Farah Abdisamad, formand for Somaliska Riksförbundet, der er en paraplyorganisation i Sverige, fortæller nu, at han selv kender en kvinde, der har mistet begge sine sønner til al-Shabaab og navngiver desuden en imam fra Örebro, der i dag er militant leder i Somalia.

Trötta Göteborgs-Posten hakar slutligen på Berlingske, och konfronterar (nåja) ledarskapet för Bellevue-moskén. Där tycks man ha utarbetat en ny policy – men därmed inte sagt att ledarskapet har bytt sympatier:
De senaste dagarna har Bellevuemoskén anklagats för samröre med två kända terrorister som ska ha försökt värva unga till terrornätverket al-Shabab. Samma sak hände i somras då många kritiserade imamen Xasaan Xuseens medverkan vid en konferens i moskén.

Han har beskrivits som andlig ledare för terrororganisationen al-Shabab och hans närvaro spred oro, främst bland många svensk-somalier. De var rädda att han skulle värva deras ungdomar till al-Shabab där de tränas för självmordsattacker och andra våldshandlingar.

– Det var mycket konflikter, en grupp ville ta emot honom och en ville inte. Men han lovade Säpo och oss att inte nämna konflikten i Somalia i sina föreläsningar. Han stannade i tre dagar, säger talesman Alikar Shidane när vi träffar honom på kontoret intill moskén i Bellevue.

Splittringarna i församlingen och den negativa uppmärksamheten i media gjorde att styrelsen fattade ett beslut efter det kontroversiella besöket: Moskén ska vara en fristad för alla muslimer och politik ska därmed hållas utanför.

Vi respekterar Xasaan Xuseen och andra imamer som deltog i konferensen. Men vi vill inte ha hit någon som delar oss och kommer inte att ha någon mer konferens i Göteborg, det kan jag garantera. Vi lider fortfarande av händelserna i somras och vill stå utanför alla konflikter, säger Alikar Shidane.
Respekt! Nå. Här finns några lösa trådar att ha i bakhuvudet. Vilken hatpredikant var det som var stjärnan i terrorföljet? Vilken imam ifrån Örebro är aktiv i Shabaab – eller är det Fuad Mohamed Khalaf som menas? I vilken föreningslokal i Göteborg skriker man "Detta skall hämnas!" framför tv-bilderna på den oskadliggjorde yxmannen?