måndag, januari 04, 2010

Shabaab stenade 13-åriga Aisha – Sverige gav familjen fristad

Det finns flyktingar och det finns flyktingar. Per Brinkemo publicerar i dag nyheten att familjen som fick sin 13-åriga dotter Aisha stenad av den somaliska islamistiska terroriströrelsen Shabaab, som straff för att hon blivit våldtagen, nu bor tryggt i Sverige. Texten är skriven av en människorättsaktivist som också flytt från Somalia och som vill vara anonym på grund av risken för hot från Shabaab.

”Hösten 2008 skedde stening för första gången. Den 13-åriga flickan ­ Aisha Ibrahim – som anmält att hon våldtagits stenades till döds inför publik. Brottet? Hon ansågs av den islamistiska terrorgruppen Al-shabaab ha begått äktenskapsbrott.

Idag lever den döda flickans pappa och syskon i Sverige.

[...]

Aishas död kan förklaras med att hon var flicka då det somaliska samhället anser att flickor och kvinnor inte tillhör någon klan. Hon var utom räddning eftersom hon tillhör en minoritet som saknar inflytande och resurser att skydda sina medlemmar. Ibrahim Dhuhulow och hans familj fick i år asyl I Sverige. De har numera det skydd som många män och kvinnor I Somalia saknar. Låt oss aldrig glömma Aisha!”