torsdag, april 29, 2010

En svensk i Paris

Muslimska Människorättskommittén berättar om vad som (man tror) har hänt med den svenske medborgare som greps i Paris den 1 februari 2008.

Josef Guemir, svensk medborgare och uppvuxen i Göteborg, greps i Frankrike av fransk säkerhetspolis när han var 21 år, sannolikt efter att de samarbetat med svensk säkerhetspolis. Varför vet varken han eller hans advokat i Frankrike eller i Sverige. Sedan gripandet har kränkningarna och övergreppen mot honom nått omänskliga proportioner. Josef är fängslad sedan 2008, dömd till 8 års fängelse utan att varken han eller hans advokater fått ta del av misstankarna mot honom.
Möjligtvis har tunisisk säkerhetstjänst mer med saken att göra än den svenska. Mannen har ju, vilket jag tidigare berättat om, dömts i sin frånvaro av tunisisk domstol till 26 års fängelse för terrorbrott. En hårt kritiserad dom – men Frankrike har ju nära band med Tunisien av historiska skäl.

Hur som helst låter det franska rättsväsendets behandling av mannen fruktansvärd, om den nu är korrekt återgiven av MMRK.

Men något säger mig att hela historien inte är känd.