söndag, oktober 31, 2010

Svensk medborgare pekas ut som hjärnan bakom terrorvåg

En svensk medborgare pekas ut som en av hjärnorna bakom en mord- och terrorvåg i Somalia. Den svenske medborgaren påstås samla in pengar i Sverige under förespeglingen att skicka dem till föräldralösa barn – men i själva verket, menar man, finansierar han dödskommandon i Somalia.

Shabelle Media Network är en oberoende nyhetsorganisation i Somalia som fått flera medarbetare mördade. Shabelle menar att de väpnade islamistiska rörelserna i landet bedriver en mordkampanj mot pressen som ett led i maktkampen i landet, och som ett straff för att journalistkåren rapporterat kritiskt om de terrordåd som begåtts. Förutom journalister ska även präster och andra civila ha mördats, hotats eller trakasserats.

Shabelle säger sig därför ha haft journalister sysselsatta i ett år för att få svar på vilka personer som ligger bakom morden. Det första avslöjandet från Shabelle rör tre namn, varav ett tillhör en svensk medborgare, som i åratal varit aktiv i den somaliska oppositionen.

Trovärdigheten i utpekandet är svår att bedöma, menar ambassadör Jöran Bjällerstedt, som är Sveriges särskilda sändebud i den somaliska fredsprocessen, men är placerad i Kenya.

– Shabelle News är ett av flera nät-nyhetsblad och trovärdigheten kan generellt sett ifrågasättas. Ibland är de emellertid mitt i prick. Hur det ligger till i detta fall vet jag inte.

– Jag känner inte på rak arm till individen och kan inte bedöma hans roll i somalisk politik. Jag kan emellertid inte påminna mig att jag sett uppgiften tidigare, svarar Bjällerstedt på fråga från undertecknad.

Den svenske medborgaren är bosatt i Rinkeby utanför Stockholm. Här i Sverige har han varit aktiv i en av de större svensk-somaliska föreningarna. Men det är huvudsakligen i somalisk politik han är känd.

Bland annat utsågs han till ansvarig för sociala frågor i den oppositionella organisationen ARS Asmara, som tog avstånd från fredsprocessen och istället valde väpnat motstånd som metod. Den svenske medborgaren anses därmed knuten till den terroristlistade ARS(A)-ledaren Sheik Hassan Dahir Aweys, som har sin bakgrund som ledare för den al Qaida-kopplade terroriströrelsen Al Ittihad al Islami, tillhörde de mest radikala i Islamiska Domstolarna, och som nu är verksam i Hizbul Islaam.

Det är inte första gången
som terrorismen i Somalia sägs ha kopplingar till Sverige. En av de högsta ledarna för terroriströrelsen Shabaab, Fu'ad Mohamed Khalaf, var länge bosatt i Stockholm. En FN-rapport pekade i våras ut Sverige som en knytpunkt för rekrytering, propaganda och stöd till somaliska islamiströrelser. Just nu pågår en rättegång i Göteborg mot två personer som misstänks ha planerat terrordåd i Somalia. Och bland fångarna på Guantanamo sitter en somalier som varit bosatt i Sverige, och som enligt amerikanska underrättelser radikaliserades här.

Den svenska säkerhetspolisen har bedömt att kanske ända upp till 20 personer rest från Sverige för att delta i stridigheterna i Somalia.

Att somalisk terrorism har finansierats
från Sverige har dock inte gått att föra i bevis i svensk domstol, trots långdragna försök. En svensk medborgare satt häktad i hela 105 dagar, misstänkt för terrorismfinansiering, men utredningen räckte inte till åtal. Efter att förundersökningen lagts ned reste mannen till Somalia där han deltog vid grundandet av Hizbul Islaam. Mannen har sedermera dömts för annan ekonomisk brottslighet, men har inte därefter prövats för några terrormisstankar. Dock har han svartlistats av både USA och FN.

Journalistkåren i Somalia
verkar under de mest extrema förhållanden. Inte bara har landet befunnit sig i inbördeskrig i nästan två decennier – vissa stridande parter betraktar dessutom journalisterna som fiender. Exempelvis deklarerade den förre svenske medborgaren och Shabaabledaren Fu'ad Mohamed Khalaf i våras att vissa namngivna redaktörer på exempelvis BBC var ”islams fiender” som det är varje rättrogens plikt att mörda.

Shabelle Media Network har sett såväl journalister som administratörer mördas genom åren, och dessutom fått redaktionslokalerna stormade åtskilliga gånger av olika fraktioner.