måndag, december 13, 2010

"Den där medvetslösa nissen", "skitnödig och desorienterad"

Expressens ungkulturpris Heffaklumpen 2010 går till Gunna Grähs. I vinnarintervjun kallar hon undertecknad för "den där medvetslösa nissen på Svenskan", synbarligen för att jag i en text på SvDs ledarsida menat att bland andra hennes böcker bygger vidare på en tradition av politiska barnböcker. Som om jag – värsta proggfarfar – hade menat något negativt med det.

Nå. Så här står det:

Kollar man i hennes – omkring 50! – böcker ser man att hon ofta skildrar Stockholm, ur alla möjliga och omöjliga perspektiv.

– Det är inte så vanligt med definierade miljöer i bilderböcker, det är oftast bara allmänna bakgrunder. Det är en styrka med Hejhej-serien, den här lilla gemenskapen kring kebabhak och löpsedlar.

– Men då får man veta att böckerna är politiska. Som den där medvetslösa nissen på Svenskan som skrev att ”Dagens mödrar läser hellre Mama än Mao”…

Nissen är Per Gudmundson, som listade Mehmet och Lilla Luna som en modern arvtagare till Sprätten satt på toaletten (19/9).

– Bra bild av en skitnödig och desorienterad samtid: en soppåse är med automatik ”politisk” – haha! Det är ju kul med folk! Och att bottna i miljöer och människor omkring sig. Som barn förstås gör – dom observerar och söker efter sammanhang. Och det är väl rimligt att det finns olika slags böcker?
Nej, det ska bara finnas en bok: Hayek och lilla Hanna på äventyr i Nattväktarstaten.

Uttrycker jag mig verkligen så luddigt?