söndag, december 19, 2010

Inspire bakom Taimour Abdulwahabs metoder?

Gasoltuber, tryckkokare, spikar. Varför valde den svenske självmordsbombaren Taimour Abdulwahab al-Abdaly just de metoder han gjorde?

Bombmanualer finns i mängder i de jihadistiska delarna av internet. Inte minst tack vare den svenske medborgaren Oussama Kassirs pionjärinsatser i ämnet. Han är mest känd för att ha försökt grunda ett träningsläger i Bly, Oregon, men det är som propagandaspridare han har haft störst betydelse. Hans Islamic Media Center har av terrorismforskaren Anna Stenersen kallats "al Qaidas förste mediebyrå". Kassir sitter idag fängslad i USA.

Men Taimour Abdulwahab har antagligen kommit i kontakt med nyare propaganda och manualer. Man behöver inte leta länge i de populäraste forumen och webbpublikationerna för att se vad som rimligen stått som inspiration.

Häromdagen postades, på diverse islamistiska sajter, exempelvis en detaljerad illustration om hur man placerar gasoltuber och sprängladdningar i en kombi, ursprungligen en del i utredningen mot Faisal Shahzad, som försökte spränga Times Square med den metoden i New York i maj i år.

Gasoltuber har också använts vid till exempel terrorattackerna i London och Glasgow 2007.

Vad som kan förefalla mer exotiskt är de rapporter om de tryckkokarlikande föremål Taimou Abdulwahab ska ha använt. Men även de kan förklaras lätt.

I sommarnumret av den engelskspråkiga webbtidningen för al Qaida-anhängare, Inspire, finns detaljerade beskrivningar av hur man tillverkar bomber "i sin mammas källare" – med bland annat tryckkokare.

Här berättas också utförligt om vikten av spikar och andra splitterinslag i sprängladdningarna. Bland annat beskrivs hur man kan tejpa fast spik runt en gasbehållare.

De olika numren av Inspire innehåller också, ska man säga, den taktiska förklaringen till de föreslagna attackerna. Här resoneras om jihad som individuell plikt, och om hur småskaliga, ej koordinerade aktioner kan fylla en funktion som del i en större plan att förgöra Västvärlden med tusen nålstick.

Polisen har ännu inte presenterat detaljerna kring de spränganordningar som användes i Stockholm. Men det är ingen dum gissning att de liknar dem som beskrivits i jihadpropagandan.