söndag, december 19, 2010

Islamiska Staten hyllar svenske självmordsbombaren Taimour Abdulwahab

För att förstå Taimour Abdulwahab al-Abdaly och självmordsbombarattacken i Stockholm måste man förstå internet. Det är inget unikt för honom - men den moderna jihadismen hänger ihop med nätet.

Och det är också i analyser av internet som man kan hitta ledtrådarna till nästa tankeled. Det kan gälla jihadistens föreställningsvärld, kommunikativa vägar, eller rentav medhjälpare.

Internet Haganah fascineras av de kopplingar han finner i de sociala medierna. Här finns en av de stora gåtorna den senaste veckan. En YouTube-användare publicerade Taimours tre ljudfiler, någon av dem dessutom bildsatt med jihadglorifierande illustration, i en tid när enbart TT, Säpo och möjligen den närmaste familjen hade tillgång till filerna. För oss vanliga mediekonsumenter var vid samma tid enbart TT:s lätt förvrängda version den som hade hörts. Den arabiska och den engelska versionen hade ingen hört.

Personen bakom signaturen (namnet i sig är för övrigt en ordlek med Taimour och hans närmaste) döljer sig något som är svårt för andra än polisen att identifiera. Kanske ska man inte spekulera, men letar man efter någon som delar Taimours världsbild ska man nog leta där.

Israeliska terrorismforskningsinstitutet ICT har kartlagt snacket i olika jihadistforum efter attacken. Resultatet är ett åttasidigt kompendium. En hel del vikt läggs vid det faktum att bombdådet kopplas till terrororganisationen Islamiska Staten i Irak. Där finns också en gåta.

Förvisso nämnde Taimour Islamiska Staten i sitt "testamente", och förvisso påstår han där också att han rest i Mellanöstern för jihad, och att han definierat sig som helig krigare i fyra år – alltså samma tidsperiod som ISI har funnits. Men det finns inget konkret som binder honom till organisationen.

Islamiska Statens beundrare tillskriver ändå organisationen attentatet. På olika forum kallas det för "Slaget i Stockholm", och anses vara en framgång för ISI. I hemmagjord propaganda klistras Taimours bild in med ISI-logotypen.

Men ISI har inte själva kommit med någon kommuniké, vilket annars är norm. ISI har inte via sina officiella kanaler tagit på sig dådet. Vilket förbryllar forskarna.

Men på ett officiellt sätt har dock ISI hyllat självmordsbombaren. Islamiska Staten staten har ett Facebookkonto tillägnat sig. Det styrs sannolikt inte från Irak - utan snarare av anhängare med goda kanaler in i organisationen.

Där publiceras ISI:s officiella material, såsom fotografier av martyrer och annan propaganda.

Och där finns också Taimour Abdulwahab uppmärksammad, och hans "testamente" återgivet.

Det hela illustreras med ett montage av bild och text som tidigare i veckan förekommit på nätet (och som även uppmärksammas i ICT-kompendiet). Texten säger "Terroristattacken i Stockholm - vem annars skulle kunna utföra den än riddarna från Islamiska Staten i Irak"

Det skulle kunna betraktas som ett officiellt uttalande.