tisdag, december 07, 2010

Medium size dog

Wikileaks har gett många insikter i hur relationerna ser ut stater emellan. Idag skriver jag på SvDs ledarsida om en av de roligare aspekterna: den amerikanska ambassadens omdöme om utrikesminister Carl Bildt som "en mellanstor hund med attityden hos en stor hund".

Det finns en rad anledningar till varför vi kan skratta åt omdömet. Dels: it's funny because it's true, dels: inget riktigt farligt, som kan riskera vår säkerhet har avslöjats.

Det kunde ha varit värre.

Diplomati är handläggningen av förbindelser stater emellan. För att den ska gå smidigt krävs ett visst mått av sekretess. Utan förtrolighet havererar relationerna.

De som förespråkar total transparens tycks inbilla sig att sådan skulle ge en värld där lammen ligger lugnt intill lejonen.

Men när stater inte kan kommunicera med varandra återstår den konfliktlösningsmodell som dominerat mänsklighetens historia: krig. Då är det inte så kul att bara vara en mellanstor hund.
I ljuset av diskussionerna om hur öppet Sveriges samarbete med USA i kontraterrorfrågor bedrivs, kan det vara värt att titta på Vita husets pressmeddelande om Fredrik Reinfeldts telefonsamtal från Barack Obama i höstas:
Readout of President Obama's Call with Swedish Prime Minister Fredrik Reinfeldt

President Obama called Prime Minister Reinfeldt of Sweden today to congratulate the Prime Minister on his re-election. The President thanked the Prime Minister for Sweden’s leadership on a broad range of issues, including Swedish support for the International Security Assistance Force mission in Afghanistan. The two also discussed the United States’ and Sweden’s effective collaboration against the threat from al-Qa’ida and its allies to Europe.
Jag tycker att vi ska vara stolta över att vi hjälper till och tar ansvar för världens säkerhet. Men det är ju förståeligt att de vänstermänniskor som bygger sina karriärer på att offentligen utmåla USA som fredens fiende gör allt för att mörka eller förneka det samarbete som är både önskvärt och nödvändigt.