onsdag, januari 26, 2011

Åkesson vann, tyvärr

Uttalar mig i SvD med anledning av dagens debatt i riksdagen, som Sverigedemokraterna tagit initiativ till med anledning av frågorna omkring den islamistiska terrorismen i Sverige.

Per Gudmundson, ledarskribent på Svenska Dagbladet.

Vem tycker du vinner på att debatten hölls?

– Alla vi som tycker att islamistisk terror är ett problem vinner naturligtvis på att våra politiker tvingas att brottas med åtföljande problemställningar.

Vem tycker du vann debatten?

– Jimmie Åkesson, som alla andra naturligen måste förhålla sig till, var debattens vinnare. Folkpartiets Johan Pehrson klarade sig hyggligt, eftersom han inte försökte relativisera eller bortförklara problemet. Och justitieminister Beatrice Ask fick in en bra poäng, när hon påpekade att Sverigedemokraterna i själva verket blockerar europeiskt kontraterroristsamarbetet – ett elegant sätt att visa att SD kanske inte är de mest lämpade att hantera saken, utan att förringa problemet.

Med tanke på ämnet, hur skiljde sig den här debatten från andra riksdagsdebatter?

– Debatten var som andra. Partiernas företrädare försökte vrida frågeställningen för att gynna den egna saken.

Var det något speciellt under debatten som du reagerade på?

– Det är plågsamt att se hur Jimmie Åkesson kan springa i cirklar runt de andra. Han är bättre påläst och säger dessutom det uppenbara: islamistisk terrorism är ett hot som bör granskas mer. De andra partiernas företrädare bottnar sällan i frågeställningen, utan slösar bort tiden med att försöka relativisera och förringa problemen. Det är ett löjligt spel. Om Jimmie Åkesson säger att ett plus ett är två, måste de andra säga tre, för att slippa vara överens med Sverigedemokraterna.