söndag, maj 01, 2011

Mehdi Ghezalis kontakter

Aftonbladet och Expressen publicerade maskade versioner av Wikileaks Gitmo-papper rörande svensken Mehdi Ghezali. Därför fick läsarna inte veta namnen på dem som i amerikanska underrättelser pekades ut som kopplade till al-Qaida eller motsvarande.

"Saker som Ghezalis familj har gjort läggs Ghezali till last. Fadern ska enligt 'känslig rapportering' – troligtvis från Säpo – ha träffat 'en al-Qaida-medlem och trolig koordinator för Ansar al-Islam i Europa'.

I Oslo finns en imam med det namnet. Han säger till Aftonbladet att han varit i Sverige 'två, tre gånger de senaste åren', men att han 'inte kan komma ihåg alla han mött där'.

[...]

Svenske 'Yusef' ska ha finansierat al-Qaida-operationer med pengar han stulit som ficktjuv, enligt 'känslig rapportering'.

Denna Yusef – som förmodligen heter något annat, eftersom namnet är ett alias – är enligt amerikanerna identisk med en vän Ghezali säger att han mötte i Saudiarabien."
Nu har dock Wikileaks lagt upp de fullständiga dokumenten. Namnen är ute. På den påstådde vännen i Saudiarabien, Yousef Fresh, och på marockanen som följde med till Islamabad och Jalalabad, Nieem, och på pappans bekante, den enligt dokumenten till al-Qaida knutne misstänkte Europaledaren för al-Ansar, Abdolrahman Barzanjee.

Det här är namn som är värdefulla att granska givet de kunskaper som finns idag. Mehdi Ghezalis resa till Pakistan (med Munir Awad och Safia Benaouda) har gjort att det nu finns många anledningar att leta efter kopplingar i Ghezalis historik.