söndag, september 11, 2011

Fyra gripna för terrorbrott i Göteborg

Fyra personer greps natten till söndagen Göteborg, i ett tillslag som också ledde till att en konstfest på Röda Sten fick utrymmas. De gripna är enligt Säkerhetspolisen "på sannolika skäl misstänkta för förberedelse för terrorbrott".


GT har bäst täckning än så länge:
Gunilla Gustafsson, biträdande vakthavande befäl på polisens ledningscentral, kunde bara bekräfta att området kring Röda Sten spärrats av och att polisen utrymt på grund av en hotbild.

– Men vad det är för hot vet jag faktiskt inte. Polismyndig-heten har tagit beslutet enligt polislagens 23:e paragraf. Den innebär just beslut att spärra av och utrymma för att skydda allmänheten, säger hon.

Ärendet ligger under säkerhetspolisen, men det var Göteborgspolisen som skötte det praktiska kring utrymning och avspärrning i natt.

Stämningen var lugn på platsen. Några få poliser syntes vandra runt. De få bilar som dök upp vände när de såg de blinkande ljusen och polisens avspärrningsband. Insatschefen Karl-Fredrik Gedda förklarade lugnt att han inte kan svara på några frågor överhuvudtaget.

Insatsen inleddes just när det pågick en stor fest – på lördagen invigdes Göteborg Internationella konstbiennal. Konsthallens chef Mia Christersdotter Norman kontaktades av polisen, som bad henne påbörja utrymningen av lokalen.

– Jag vet inte mer än att polisen kastade ut oss och sa att de hade gripit fyra personer misstänkta för terrorbrott. Sedan spärrade de av området, säger hon.
GT påminner också om det tidigare tillslaget i Göteborg, som ledde till stor uppmärksamhet, då man inte kunde styrka att det verkligen förelåg något bombhot mot Nordstan.

Kalenderbitare förtjusas förstås av dagens datum, vilket väl kan leda till spekulationer om det eventuella dådets natur. Men mycket lite är känt, nota bene.

Uppdatering 15.50

Expressen/GT uppger att en poliskälla nämner kopplingar till al-Qaida.
"En poliskälla berättar för Expressen.se att misstankar finns att männen tillhör ett terrornätverk med kopplingar till al Qaida.
Enligt Expressens.se:s poliskälla misstänker man att gruppen hade skaffat sig eller var på väg att skaffa sig tillgång till handeldvapen, sprängmedel och handgranater."
Uppdatering tisdag 00.10:

Internationell press har uppmärksammat frågan, på grund av datumet får man förmoda. CNN var snabbt ute med detaljer som saknades i svensk press: Swedish terror suspects are Somali and Iraqi, authorities say.

Aftonbladet har gjort en ordentlig sammanställning av de fyra unga männen.
Den 24-årige mannen är född i Somalia och kom till Sverige 1993. Är svensk medborgare och har tidigare dömts för olovlig körning.

Den 26-årige mannen är född i Tanzania, pappan är från Indien och mamman från Somalia. Han kom till Sverige 1997 och har uppehållstillstånd. Har haft en trasslig uppväxt och bland annat tidigare dömd för övergrepp i rättssak och olaga hot. Är somalisk medborgare och har ett ungt barn.

Den 23-årige mannen är född i Irak och kom till Sverige 1996. Har tidigare dömts för flera brott, bland annat hot mot tjänsteman, efter att hotat att döda personalen, och deras familjer, på Norrtäljeanstalten där han avtjänade ett straff för rån och försök till grovt rån. Har varit omhändertagen enligt Lagen om vård av unga, på grund av ett "accelererande kriminalitet och missbruk." Är svensk medborgare.

Den 25-årige mannen kom till Sverige från Somalia 1991 och är i dag svensk medborgare. Har haft problem med att få jobb och nekades socialbidrag 2009, på grund av att han inte ansågs "stå till arbetsmarknadens förfogande som aktivt arbetssökande". Under 2007 utvandrade mannen till Somalia men återvände året därpå till Sverige. Är svensk medborgare.