tisdag, mars 20, 2012

Hizb ut-Tahrir rycker fram i Sverige

Upproren i arabvärlden har inneburit en framryckning för radikala islamistiska rörelser. Detta var inte oväntat. De radikala islamistiska rörelserna har ofta varit förbjudna och har från fängelset eller exilen kunnat behålla en folklig oppositionell trovärdighet när andra politiska rörelser har visat sig korrupta eller inlemmade i statens maktapparat.

Att islamisterna skulle rycka fram även här hemma var dock inte lika väntat.

Hizb ut-Tahrir är en extrem politisk rörelse som (enligt egen uppgift med fredliga medel) vill avskaffa demokratin och inrätta en gudsstat. Rörelsen finns i en lång rad länder, men har tills nu inte etablerat sig i Sverige.

Fredagen den 17 februari höll Hizb ut-Tahrir en första större manifestation i Sverige. Ungefär sjuttiofem demonstranter samlades – män för sig och kvinnor för sig – utanför Syriens ambassad i Danderyd i Stockholm för att protestera mot diktatorn Bashar al-Assad och lyssna på två anföranden, varav det ena hölls på svenska.

Den svenskspråkige talaren fördömde den syriska regimens förbrytelser och avslutade med en bön om att kampen i Syrien skulle leda till att kalifatet återupprättas och att detta ska förena muslimer världen över.
"...Den islamiska Ummah får inte längre söndras av gränser, nationaliteter, etniciteter eller andra faktorer som islam inte godkänner. Det är dags för oss som muslimer att sätta stopp för detta mardrömsscenario som har pågått under de senaste nittio åren ungefär. Det är dags för oss som muslimer att verkligen göra vad Allah sub'hanahu wa-ta'ala kräver av oss, nämligen att leva som muslimer och inte endast leva på de smulor som Bashar eller hans uppdragsgivare vill att vi ska leva på. Det är dags för oss som muslimer att göra allvar av vår islamiska identitet och visa på fullaste allvar att vi menar att vi är muslimer. 
[...] 
Må Allah sub'hanahu wa-ta'ala stödja våra bröder och systrar i Syrien!
Må han stödja dem till att etablera det islamiska kalifatet snart!
Må han hjälpa dem och stödja dem i sin kamp mot tyrannen och massmördaren Bashar al-Assad!
Må han stödja dem, och oss, och den islamiska Ummah till att leva som muslimer, att dö som muslimer, och att samlas på domedagen som muslimer! 
Takbir – Allahu akbar!
Takbir – Allahu akbar!
Takbir – Allahu akbar!"
Ett bildspel finns på skandinaviska (i huvudsak danska) Hizb ut-Tahrirs webbsajt, och på Youtube har en av organisationens aktivister lagt upp en 26 minuter lång film.Två andra upptagningar (1, 2) från demonstrationen har laddats upp av en annan Youtube-användare.

Några av de svenska deltagarna går förresten att se i en annan Youtubefilm från i år, från samme användare. Upptagningen kommer från en aqiqa – en traditionell fest för en nyfödd – men talarna hamnar ändå i drömmen om att återupprätta kalifatet.
"Det har nu gått en vecka sedan den tredje mars. Den tredje mars är en dag som är en mörk dag för muslimerna. Den tredje mars för 88 år sedan så hände det någonting som har betytt att muslimerna och islam har förnedrats. Den tredje mars 1924 – det var den dagen då Khilafah, vår islamiska stat, upphörde att existera. Som sagt, det har lett till förnedring och misär i hela den islamiska världen..."


Tyvärr framgår det ingenstans vad talarna heter. Men antagligen kommer vi att få höra mer från dem, så tids nog får vi väl veta.