tisdag, april 10, 2012

Nedsläckt svenskt jihadforum går till Facebook och Twitter

Flera andra har kommit tillbaks, men det svenskdrivna jihadforumet Al Qimmah är fortfarande utslaget av den blackout som har drabbat flera av världens största jihadistsajter.

Domänen alqimmah.net har nu varit nedsläckt i elva dagar. Den alternativa domänen al-qimmah.net är dock nu åter fungerande. Å andra sidan innehåller den bara ett meddelande om att forumet är stängt för "underhåll".


Det nätverk av jihadister som fungerar som Al Qimmahs kärna har dock startat upp verksamhet i andra sociala medier.

Al Qimmah finns sedan den 27 mars (med första inlägget den 2 april) på Facebook.


Al Qimmah finns också sedan helt nyss på Twitter.


Som synes rör sig detta om helt nya och ännu marginella företeelser. På Facebook har man fått ihop trettio anhängare och på Twitter har man ännu inte skickat ut ett enda meddelande. Men det betyder inte att satsningarna i sociala medier är ointressanta. Bland dem som i ett tidigt skede ansluter sig lär man kunna hitta centrala figurer i driften av Al Qimmah.

Det ännu nedsläckta jihadforumet Al Qimmah drivs av göteborgsjihadisten Ralf Lennart Wadman, som kallar sig Abu Usama El Swede på internet. Huruvida han personligen är inblandad i aktiviteterna i de andra sociala medierna är okänt. Dock finns det trådar från de nuvarande användarna av Facebookkontot som leder till Göteborg.

Uppdatering onsdag 11 april 05.35:

Några timmar senare är al-qimmah.net åter med ett fullt fungerande forum. Ett särskilt uttalande på somaliska markerar återkomsten.