lördag, juni 16, 2012

Vem betalar för al-Qaida i Sverige?

I slutet av mars i år drabbades en handfull av världens ledande webbforum för jihadister av driftstörningar. De slogs ut och var offline i omkring två veckor. Blackouten försvårade för al-Qaida och deras anhängare. Utan nätet går det knappt att distribuera propaganda eller värva sympatisörer i Väst. Ingen vet säkert hur nedsläckningen gick till, men experter på terrorism spekulerar i att någon statsmakt låg bakom.

Man är ursäktad om man inte känner till detta. Svensk press har inte nämnt saken med ett ord, trots att Sverige är minst sagt inblandat.

Ett av de webbforum som slogs ut heter Al Qimmah. Sajten fungerar som inofficiellt språkrör åt somaliska al-Shabaab. Och eftersom al-Shabaab sedan i vintras officiellt är en del av al-Qaida, kan man med fog hävda att Al Qimmah är ett av al-Qaidas propagandaorgan.

Domänen alqimmah.net ägs av svensken Ralf Lennart Wadman, född 1977 och folkbokförd i Göteborg. Han är mest känd under namnet "Abu Usama El Swede", och är en före detta huligan och nynazist som efter att ha konverterat till islam har blivit den främsta spridaren av jihadpropaganda i Skandinavien. Han är känd av såväl polis som säkerhetspolis: han är dömd för våldsbrott, och hans hem har varit föremål för en razzia vid en förundersökning gällande terroristbrott. I hans närmaste krets hittar man allt från dömda terrorister till så kallade martyrer och deras änkor – bara i Sverige.

Hur finansieras då denna svenska gren av al-Qaidas propagandaverksamhet?

Enligt skatteverket är Wadmans intäkter av arbete blygsamma. 2011 tjänade han 62100 kronor.

Wadman är registrerad i folkbokföringsregistret som "ogift". Inom den gren av islam som han tillhör är det dock inte ovanligt med oregistrerade äktenskap, ingångna inför gud och församlingen enbart. En man får, enligt denna religionstolkning, ha fyra fruar.

Wadman har sex barn med två mödrar, födda 1970 och 1980. Han har därutöver i omgångar varit registrerad i folkbokföringen som "gift" med två kvinnor – en i taget, förstås, enligt svensk lag – födda 1976 och 1982.

Av de fyra kvinnorna var det tre som hade några intäkter enligt de senast offentliggjorda taxeringsuppgifterna: en av fruarna tjänade 53800, den andra 11800 och en av mammorna tjänade 14700 kronor. Sammantaget utgör detta inga stora slantar för en familj som kan bestå av elva personer.

Ingen av de fyra kvinnorna är folkbokförd som sammanboende med Wadman. I själva verket är samtliga folkbokförda på olika adresser i Göteborg. Vilket kan verka opraktiskt i vardagslivet, men å andra sidan skapar inte mindre än fem bidragsberättigade hushåll. Registren är ju ändå bara ett spel för gallerierna. Svensk lag är underställd guds.

Journalisten Magnus Sandelin sökte Ralf Lennart Wadman för en intervju i februari i år, för den nyutkomna boken Jihad – svenskarna i de islamistiska terrornätverken. Han fick svar i ett sms från ett egyptiskt mobilnummer: ”ej intresserad dessutom bor jag ej i Sverige”.

Så på frågan hur svenska al-Qaida finansieras är nog svaret det vanliga: via skattsedeln.

*Magnus Sandelins bok Jihad – svenskarna i de islamistiska terrornätverken är läsvärd. Inte minst för intervjuerna. En al-Qaida-änka i boken är bekant från Neo #6-2009.

*Ralf Lennart Wadman och sagda änka hade förresten en internetsajt ihop: noor.se. Där samlades på den tiden de mest hängivna och militanta i Sverige.

*Pionjären inom svensk jihadpropaganda är dock Oussama Kassir, livstidsdömd i USA. Hans Islamic Media Center var en av al-Qaidas första mediebyråer.

(Ovanstående är en kolumn som av olika anledningar inte blev publicerad – i kommande nummer av Neo skriver jag i stället om Hizb ut-Tahrir.)