torsdag, augusti 02, 2012

Abdulkadir Mumin, göteborgare i al-Shabaabs topp

"Sheekh C/qaadir Cali Muumin"
Till raden av personer som har bott i Sverige och blivit höjdare i jihadistiska organisationer fogar journalisten Magnus Sandelin nu den före detta göteborgaren Sheikh Abdulkadir Mumin.

Mumin har kallats för "Al-Shabaab’s Leading Theological Guide" och ses allt oftare framträda i ledarskiktet för den somaliska terrororganisationen, som sedan i vintras är en del av al-Qaida.

På sin blogg berättar Sandelin om Abdulkadir Mumin:
"Enligt uppgift bodde Sheikh Abdulkadir Mumin på en adress i bostadsområdet Sandspåret i Hjällbo i Göteborg under 90-talet och början av 2000-talet. Det var här i Sverige som han kom att bli allt mer radikal i sin tro. Bland annat hade han kopplingar till Bellevuemoskén i Göteborg. 
Ledningen för Bellevuemoskén har tidigare uppgett för mig att de inte känner till att någon från deras församling skulle ha anslutit till al-Shabaab. År 2000 filmades dock Sheikh Abdulkadir Mumin med dold kamera av ett norskt reportageteam i Göteborg. I inspelningen säger Mumin att han i framtiden vill låta könsstympa sin dotter. Inspelningen användes även i den svenske filmaren Oscar Hedins dokumentär ”De glömda flickorna” från år 2001, efter att filmteamets mullvad blivit hänvisad till just Sheikh Abdulkadir Mumin av företrädare för Bellevuemoskén. 
Efter Sverige och Hjällbo, och eventuellt en tid i Danmark, flyttade Mumin sedermera till London där han bodde under flera år och verkade i radikala somaliska miljöer. Ibland kom han, enligt mina källor, på besök till Sverige för att föreläsa och hålla kurser. 2010 ska han ha återvänt till Somalia, rivit sitt svenska pass och anslutit till al-Shabaab."
Uppdatering 5/8: 

GT slår upp Magnus Sandelins avslöjande stort (1, 2) och fyller på med egen information.
"En källa nära Mumins umgängeskrets berättar för GT om hans radikalisering i takt med besöken i Bellevuemoskén. En källa som inte vill framträda med namn av rädsla för hämndaktioner mot hans familj i Afrika från terroriststämplade al-Shabaab.

- De skulle kunna döda mina vänner och familj för att hämnas, säger han till GT.

- Jag lyssnade på hans föreläsningar i början, men han blev allt mer radikal. Han hade extrema åsikter och en väldigt fyrkantig världsbild som inte passar in i islam. Det kändes som att han var en tickande bomb, man visste inte var han skulle sluta, säger GT:s källa.

Den Abdulkadir Mumin som omgivningen lärt känna blev där som förbytt.

- Han var väldigt tystlåten och ensam först. Jag tror att han blev så extrem för att han hade behov av att känna till­hörighet till en grupp. Som när osäkra personer går med i kriminella gäng, säger källan.

Ett norskt tv-team med dold kamera blev under ett grävande reportage hänvisade till Mumin av Bellevuemoskén när de ställde frågor om könsstympning.

- Han sa då att han skulle könsstympa sin dotter, säger journalisten Magnus Sandelin. Filmklippet där schejk Mumin pratade om att könsstympa sin dotter sändes i SVT, vilket snabbt innebar att han inte längre kunde ge uttryck för sina extrema åsikter i Göteborg.

- Han blev rädd att de sociala myndigheterna skulle ta hans dotter, så de flyttade till London, säger en person i hans tidigare bekantskapskrets.

Flytten från Sverige skedde någon gång under 2003 - men Mumin återvände vid ett flertal tillfällen till Göteborg för att föreläsa här."