onsdag, november 07, 2012

Göteborgare i propagandafilm för al-Shabaab

I slutet av oktober gav den somaliska terroriströrelsen al-Shabaab ut en propagandafilm vid namn "The Cubs of the Martyrs 2". I filmen ser man hur småbarn drillas militärt med lek och låtsasvapen. Barnen belönas sedan för sina uppträdanden av ledare från al-Shabaab.Från 22.43 in i filmen syns en sådan ledare belöna barn. Mannen heter Abdulkadir Mumin, har kallats "Al-Shabaab’s Leading Theological Guide", och bodde länge i Göteborg.

I augusti berättade extremismexperten Magnus Sandelin om Shabaabledaren på sin blogg (vilket även GT följde upp):

"Enligt uppgift bodde Sheikh Abdulkadir Mumin på en adress i bostadsområdet Sandspåret i Hjällbo i Göteborg under 90-talet och början av 2000-talet. Det var här i Sverige som han kom att bli allt mer radikal i sin tro. Bland annat hade han kopplingar till Bellevuemoskén i Göteborg.  
Ledningen för Bellevuemoskén har tidigare uppgett för mig att de inte känner till att någon från deras församling skulle ha anslutit till al-Shabaab. År 2000 filmades dock Sheikh Abdulkadir Mumin med dold kamera av ett norskt reportageteam i Göteborg. I inspelningen säger Mumin att han i framtiden vill låta könsstympa sin dotter. Inspelningen användes även i den svenske filmaren Oscar Hedins dokumentär ”De glömda flickorna” från år 2001, efter att filmteamets mullvad blivit hänvisad till just Sheikh Abdulkadir Mumin av företrädare för Bellevuemoskén.  
Efter Sverige och Hjällbo, och eventuellt en tid i Danmark, flyttade Mumin sedermera till London där han bodde under flera år och verkade i radikala somaliska miljöer. Ibland kom han, enligt mina källor, på besök till Sverige för att föreläsa och hålla kurser. 2010 ska han ha återvänt till Somalia, rivit sitt svenska pass och anslutit till al-Shabaab."
(Tack, Magnus Sandelin, för tipset!)