torsdag, augusti 01, 2013

Göteborgare i jihad: barndomsvänner och släktingar

Det tog sin modiga tid, men nu har sömniga Göteborgs-Posten till slut skrivit lite fylligare om dem som reser från Bergsjön och Angered till jihad i Syrien. I artikeln ges bilden av krigarna som barndomskamrater eller släktingar utan yttre tecken på extrem religiositet eller överdrivet politiskt engagemang.
"Karim är 23 år, skriven i Angered och har tidigare bott i Bergsjön. För åtta månader sedan reste han till Turkiet, där han enligt brodern i ett flyktingläger träffade den grupp han strider med.

[...]

Förra veckan lyckades GP komma i kontakt med Karim, som berättade att han befann sig långt in i Syrien och hade dålig tillgång till internet.

Han gick fram till för ett par år sedan på gymnasiet i Göteborg tillsammans med Nasir, en 22-åring från Bergsjön som rapporterades död i slutet av januari.

[...] 
Karim och Nasir var noga med sin religion och iakttog högtider som ramadan, men inte mer än många andra, enligt läraren. 
Banden var täta mellan Karim, Abbas och Nasir. Karim och Nasir gick på grundskolan tillsammans, där även Karims kusin Abbas gick. Abbas bodde några hundra meter från Nasir.

[...]

Abbas berättade för sin familj om resan ungefär en månad innan han åkte. Fram till dess levde han som vanligt och studerade på en högskola.

[...]

Även om Abbas efter sin död har hyllats på internet som jihadkrigare var han inte fundamentalist, menar hans släkting.

[...]

De tre männen ska alla ha åkt ned till Syrien vid olika tillfällen. De anhöriga som GP har pratat med säger sig inte känna till att de hade blivit rekryterade i Göteborg – även om misstankar finns.

[...]

Fakta: Minst fyra har stupat

GP har lyckats bekräfta att fyra göteborgare har dött i Syrien genom anhöriga och andra personer i deras omgivning. Två av dem kommer från Angered, två från Bergsjön. Ingen av dem ska härstamma från Syrien. En femte svensk, vars identitet GP inte har kunnat bekräfta, har rapporterats död.

Abbas, blev 23 år.
Uppvuxen i Bergsjön.
Stupade den 12 juni, i Idlib, nordvästra Syrien, enligt en Facebooksida som publicerar uppgifter om striderna.
Läste på högskola till sjöingenjör.

Karim, 23 år.
Skriven i Angered, har tidigare bott i Bergsjön.
Strider nu i Syrien.

Kusin till Abbas. Dagen efter att Abbas uppgavs stupad publicerade ett Facebookkonto som har tecknats i Karims namn en bild, som enligt journalisten Per Gudmundsson föreställer Abbas, Karim och Nasir. I kommenteraren står det att han är stolt över Abbas och Nasir och att de ska mötas i paradiset.

Nasir, blev 22 år.
Rapporterades stupad i slutet av januari.
Uppvuxen i Bergsjön.

Gick i samma grundskola som Karim och Abbas, och samma gymnasium som Karim.

Hassan, blev 21 år.
Uppvuxen i Angered. Läste industriell ekonomi på högskola.
Rapporterades stupad i april.

Uppges ha varit ledare för gruppen Svenska Mujahedeen Fi Ash-Sham, som i november förra året lade upp en video på Youtube, där svenska muslimer uppmanades ansluta sig till striderna.

Ali, blev 21 år.
Uppvuxen i Angered.
Rapporterades stupad i april.

Anhöriga till de båda männen från Angered har inte velat berätta närmare för GP om hur det gick till när de reste till Syrien. De kan mycket väl ha känt varandra. Ali bodde på samma gata som Hassan och gick under en period i samma lågstadieskola som honom.

Tidigare dömd för ringa narkotikabrott och grov stöld.

FOTNOT: Karim, Nasir, Abbas, Hassan och Ali heter egentligen något annat."
Till detta ska läggas att åtskilliga fler från Göteborg har rest till Syrien.