fredag, december 12, 2014

Jihadveteran från Göteborg stupad i Irak för IS

Abdeljalil Joumane från Angered. Maj 2014
En av veteranerna bland de svenska jihadisterna i det syriska kriget meddelas död. En familjemedlem postade dödsbudet på Facebook eftermiddagen den 6 december, utan några detaljer.

Abdeljalil "Jalil" Joumane föddes i april 1990 i Douar Tamait, Marocko. Han invandrade i juli 2008 tillsammans med mor och syskon. Han var svensk medborgare, och bosatt i Göteborgsförorten Angered.

Han kom från en familj med mycket låga inkomster, och han hade själv inga deklarerade inkomster året innan han åkte till Syrien. Han förekom inte i brottsregistret.

Att Jalil Joumane hade dragit till jihad blev uppenbart i mars 2013, då hans Facebookkonto hade den första bilden på honom själv med vapen i Syrien. Jag skrev om honom i maj 2013. Av hans kontaktnät att döma stod han då i kontakt med flera andra jihadister från Sverige.

Sannolikt anslöt Joumane till gruppen Kataib al-Muhajereen, där flera andra personer från Sverige stred. Gruppen leddes av Omar al-Shishani, som sedermera blev hög ledare i Islamiska Staten när delar av Kataib al-Muhajereen införlivades i IS. Krigarna från Sverige antas ha följt al-Shishani till IS. Jalil Joumane, som var öppen med sin identitet på Facebook, är ett exempel – han följde al-Shishani och anslöt sig till Islamiska Staten.

Jalil Joumane med Omar al-Shishani. Januari 2014.
Joumane finns avbildad med Omar al-Shishani, vilket antyder att han inte har varit helt oviktig.

Ett antal fotografier visar också några av Jalil Joumanes erfarenheter från fältet. Bland annat avbildas han tillsammans med hela sin pluton i IS, poserande med IS krigsbyte och i en vapenfabrik. Av särskilt intresse är också fotografierna på honom i Irak, vilka var de första kända bilderna som visade att jihadister från Sverige också deltog i IS offensiv i Irak.

Jalil Joumane på floden Tigris utanför Mosul i Irak. Juli 2014.
Jalil Joumane med bröder i Islamiska Staten, januari 2014.
Jalil Joumane med krigsbyte. Februari 2014.
Jalil Joumane i raketverkstaden. November 2013.
En film ursprungligen uppladdad av Joumane visar också när han använder tunga vapen. Filmen är från december 2013. Notera att besättningen talar svenska.


Jalil Joumane tros ha omkommit i Irak i förra veckan. Den 10 december skrev GT/Expressen om den i bloggen tidigare nämnde döde Abdelkarim Khsassi, och då nämndes även att två krigare från Västsverige ska ha dött i samma slag, varav en "ska ha varit var en av de första svenskarna som reste till Syrien och stred för IS".

Abdeljalil Joumane blev 24 år.