torsdag, maj 06, 2004

Barbie eller Barbamama?

Unga tjejer mår dåligt. Unga tjejer lider av att de inte lever upp till de kroppsideal som omger dem. Och det är ju tråkigt.

För detta ändamål har barn- och familjeminister Berit Andnor inrättat ett särskilt projekt som ska upplysa unga tjejer om hur falskt kroppsidealet är.

FLICKA, som projektet heter, inleder på fredagen en landsomfattande turné. Skolor ska besökas, affischtavlor ska täckas, och unga tjejer ska omvändas.

”Idag blir du som är ung bombarderad av bilder och budskap som försöker tala om hur du är eller borde vara. FLICKA tror att både pojkar och flickor behöver fler positiva budskap och hjälp att se mer kritiskt på medier och reklambudskap.”

”Det kan skapa stress och oro och leda till bristande självkänsla och, i några fall, till självdestruktiva handlingar.”

”FLICKA har startats av barn- och familjeminister Berit Andnor. Bakgrunden är övertygelsen av att vi alla påverkas av att leva i ett samhälle som blir allt mer präglat av utseendefixering, kommersialisering och sexualisering. Unga flickor är de som kanske tar djupast intryck.”

Visst. Barbie - dumt, Barbamama - bra.

Någon borde påpeka att FLICKA-projektet är ett omöjligt uppdrag, som dessutom kommer att resultera i att unga tjejer skuldbeläggs ytterligare.

Det är nämligen så att de rådande skönhetsidealen inte på något sätt är en modern kommersiell uppfinning för att förtrycka kvinnor. Skönhetsidealen speglar i själva verket den reproduktiva förmågan.

New Scientist berättade häromdagen om de senaste i raden av bevis för att de snyggaste brudarna också är de mest lämpliga ur reproduktiv synvinkel. En polsk studie visar, precis som biologer och evolutionärt inriktade psykologer förutspått, att en tjej med smal midja och stor byst är ett bättre kap för killarna. Det visar sig att de har en högre grad av hormonet estradiol, vilket alltså betyder att de är mer fertila. Barbie vinner över Barbamama, alltså.

”Large-breasted, narrow-waisted women have the highest reproductive potential, according to a new study, suggesting western men's penchant for women with an hourglass shape may have some biological justification."

"Women with a relatively low waist-to-hip ratio and large breasts had about 30 per cent higher levels of the female reproductive hormone estradiol than women with other combinations of body shapes, found Grazyna Jasienska, at Jagiellonian University in Krakow, Poland and colleagues.”

Vilket betyder att FLICKA-projektet kanske kommer att göra mer skada än nytta.

Den tjej som strävar efter att nå det idealiska utseendet förbättrar inte bara sina chanser att få livsduglig avkomma utan ökar också sina chanser att nå den personliga tillfredsställelsen det innebär att lyckas med en av de mest grundläggande strävandena i livet – att fortplanta sig framgångsrikt.

Den tjej som övertalas av Berit Andnor att det är dumt och osolidariskt att sträva efter Barbie-utseendet kommer att känna skuld och skam över sin skönhetslängtan.

Nåväl.

En tjej som inte drabbats så hårt av de rådande kroppsidealen är Sara Damber. Hon är en lång, blond, slank och toksnygg - dessutom rolig, snabbtänkt och kompetent - före detta Fröken Sverige-kandidat, som formligen har badat i framgångar. Sara Damber är exempelvis svensk mästare i att få statliga bidrag för politiskt korrekta projekt. Ja, i dam-klassen, alltså. Anders Carlberg leder herrarnas. Sara Damber-projekt som Friends och Tillsammans, som skulle motverka mobbning, har kostat skattebetalarna miljontals kronor, och idag har ju, som alla vet, mobbningen helt upphört i skolorna. Nu ska Fröken Damber resa land och rike runt för att predika om den ”sexualisering” hon själv personifierar.

Nån elak typ skulle säkert kunna anklaga henne för att arbeta i egenintressets tjänst. Påstå att hon bara vill undanröja partner-konkurrensen.

Men vadå? Har det någon betydelse att ledaren för ett projekt om tjejers kroppsuppfattning själv är gammal Fröken Sverige-kandidat?

Troligen inte. Det vägs ju med råge upp av Berit Andnor.