fredag, juni 04, 2004

Stamkrogen prisas!

Min stamkrog på Gästrikegatan 3 (Som jag skrivit om tidigare, men framför allt ännu tidigare), sen ett halvår under namnet Dining Club, börjar få sitt erkännande.

Så det är bäst att boka bord!

Den envisa satsningen på matupplevelsen ger uppenbarligen resultat, även om branschtidningarna varit sena i reaktionsförmågan.

I det nya numret av Gourmet hyllas Dining Club överväldigande. Krögarna Lukas och Christoffer pekas ut som fanbärare i en ny generation matkonstnärer. Gourmet ger Dining Club 21,8 poäng, varav 7,75 på mat, om jag minns rätt. Jag har inte tidskriften framför mig, och sajten har inte alla, men många, artiklar utlagda.

Recensionen är översvallande positiv, och lyfter särskilt fram den ekivoka lammläggen, krogens paradrätt, som ett måste.

Sa jag att det är dags att boka bord?

Även plågsamt hippa Nöjesguiden har ätit på Dining Club inför juninumret, och inte heller här finns texten på sajten.

Nöjesguiden fastnar särskilt för för rätten variation på oxe (135 kr), men beskriver hela menyn som stjärnspäckad, och hela stället som lite lyxigt.

Gamla Gotchå har gått igenom en transformation, via Villa Nellcôte, till nuvarande Dining club. Allt känns numera lite stiligare och lite dyrare. Matsalen med sina svarta skinnsoffor, bakom vars ryggstöd det är uppåtriktade spotlight. De på höjden rektangulära arty-trashiga kollagen på väggarna. Blommorna, som vi antar är nån form av orkidéer. Till och med personalen ser dyrare ut.

Rollbesättningen på menyn är stjärnspäckad: champagnepocherade ägg, gåslevermousse, avrugakaviar och tryffel. Pampigt! Kalvbrässen (112 kr) fås antingen med vitlök, örter och rödvinsreduktion eller med tryffelsmör, bönor och vitvinsskum. Bland varmrätterna hittar vi en quiche (172 kr) med tryffeläggröra, ostronskivling, späda kronärtskockor och parmesankräm.

När det kommer till betygssättning ger Nöjesguiden inte mer än nöjd gubbe, alltså bra, eller fyra på en sexgradig skala, och detta med hänvisning till att servicen tydligen varit långsam, något jag nästan aldrig råkat ut för. Men tittar man på recensionen bredvid, upptäcker man att stjärnkrögaren Pontus Frithiof får samma betyg. Och det är ju inte nåt dåligt.

Ett annat glädjeämne i livet är krogen El CubanitoScheelegatan 3Kungsholmen. Den drivs av min gamla kompis Cigarr-Bengtsson, och hans fru Hilde Köves. El Cubanito utses idag av Dagens Nyheter till en av stans bästa barer.

Hur många gånger har man inte dryftat sina drömmar på en bar?

Inte sällan drömmar som har handlat om att resa. Att kliva över tröskeln till El Cubanito är som att komma till Havanna.

Allt från inredningen, personalen, cigarrerna och romen till det vackra taket andas Kuba. Det väcker en exotisk känsla av att man som blek svensk ändå är en smula kosmopolit.

Cigarr-Bengtsson, som alltså har ett krogkoncept där en av kärnpunkterna är rökning, kommer som svar på folkhälsominister Morgan Johanssons rökförbud att låta inreda stans bästa rökrum, har han berättat. Och arrangera middagar i slutna sällskap. Det är en rättighet att få röka cigarr till den mörka rommen!