onsdag, juli 07, 2004

Doku-politik 2

Så fick han då sitt stående epitet, ordföranden i Liberala Ungdomsförbundet, Fredrik Malm. Som jag förutsåg för en vecka sen.

Han som inte ens kunde komma med i Farmen.

På debattsidan i tisdagens Expressen (bara i papperstidningen) berättas hela historien, men utan att Fredrik Malm nämns. Det är folkpartistiska förra popstjärnan Dominika Peczynski som berättar om hur hon åter försökt hjälpa partiet. Förra gången det begav sig hjälpte ju Mafioso, Dominikas PR-byrå, Lars Leijonborg helt gratis under valrörelsens slutskede. Och det gick ju bra. Mest tack vare Janne Josefsson (som faktiskt röstar på Fp) på SVT, förstås. Men ändå. Nu ville hon hjälpa igen.

Genom att lura in ungdomsförbundsordföranden (min folkpartistiske vän, som hon kallar honom) i en dokusåpa. Suck!

Upprinnelsen till alltihop är Erik Zsigas hopplöst anekdotiska och på alla sätt värdelösa bok om Popvänstern (som särskilt DanielSubjektiv avhandlat). Dominika har tillsammans med Fredrik Malm suttit och spånat hur man ska vinna ungdomsrösterna från popvänstern. Malm har tydligen ställt frågan hur man kan nå ut till ungdomen, och Pescynski har omedelbart tagit chansen att mala ner Malms trovärdighet till stoft.

Utöver musik finns det faktiskt en annan typ av underhållning som ungdomar ä-l-s-k-a-r att konsumera. DOKUSÅPOR. Inte på något annat sätt når man så många unga människor på en och samma gång.

Peczynski berättar vidare om att hon samtalar med Anna Carrfors Bråkenhielm, vd på Strix, över en lunch, och får hela politiken klar för sig.

Släng in en snygg ung folkpartist, säg Birgitta Ohlsson, och sätt på henne en sexig bikini. Sen kan hon gå omkring där på stranden, skala kokosnötter på ett värdigt sätt och säga kloka saker om liberalismen. Bättre forum finns inte om man vill påverka fjortisarnas åsikter.

Det här berättar jag för min folkpartistiske vän, han som undrade till att börja med. Han fattar direkt.

Snabba ryck, ingen analys.

Innan min stackars kompis vet ordet av är vi gemensamt på väg till Strix lokaler och en audition för medverkan i Farmen.

Men.

Malm kom inte med! Och som ni vet finns det bara en sak som är sämre än en politiker som är med i en dokusåpa: en politiker som inte ens kunde komma med i en dokusåpa.

Kanske det är dags att Folkpartiet börjar betala för sina pr-tjänster. Och sluta underskatta ungdomars politiska engagemang.

Enda sättet att besegra popvänstern är att med trovärdighet stå för de ideal de tror sig försvara: kamp mot förtryck, kamp mot fattigdom och kamp för tredje världens befrielse.