onsdag, juli 14, 2004

Doku-politik 3

Frihetsfronten går in i fyrans dokusåpa Farmen.

Som jag tidigare skrivit har liberalerna varit kåta på att sno åt sig lite av ungdomsrösterna genom att delta i dokusåpor, men inte lyckats komma med. Nu ser det ut som att Strix Television tyckt att Fredrik Malm helt enkelt varit för mesig. Istället har man tagit med legendariske grundaren av Frihetsfronten Christian Gergils (de var tre grundare - chefen för Timbro, Mattias Bengtsson, är den andra, Anders Varveus, som tillsammans med så kallade OS-bombaren Mats Hinze drev Docklands, den tredje).

Gergils, som på senare år arbetat som nåt slags hästpsykolog och bara en smula bedrivit politik (exempelvis grundade han partiet Fria Listan tillsammans med bland andra Dick Erixon inför förra valet och erhöll 274 röster, och så har han jobbat som politisk journalist, redaktör, och PR-konsult - samtidigt), förvånade hela den nyliberala sfären inför EMU-valet, då han plötsligt kom ut som EMU-förespråkare i en debattartikel i Aftonbladet. Hans kovändning i frågan svärtades ner av motståndarna (och tidigare vännerna, alltså) som ansåg att han blivit köpt av ja-sidan då nej-sidan inte velat betala för hans PR-tjänster.

Gick han att köpa? Eller begriper han helt enkelt PR ovanligt bra?

Vi lär få veta.

För nu ska Gergils få leva skärgårdsliv i Farmen. Man kan omedelbart börja spekulera i om det är detta som ska ge honom den kändisplattform han behöver för att kunna slå in en kil i partipolitiken, som han så gärna vill:

- Man borde införa ett ordentligt personvalssystem. En riksdagsledamot ska möta sina väljare och säga att det här står jag för. Inte fly från ansvar i riksdagsgruppens anonymitet. Man borde också ta bort fyraprocentsspärren. Det finns 349 riksdagsledamöter. Om man får en trehundrafyrtioniondel av rösterna - några promille - bör man få en riksdagsplats. Vissa är rädda att personval leder till kändisar i politiken, men det ser jag inget problem i.

Eller om han kommer att bli för nyliberalerna vad Robinson-Jesus blev för RKU (Revolutionär Kommunistisk Ungdom - ungdomsförbundet till KPMLr).

Vad vet jag?

Världen är för konstig. Vad kommer härnäst? Hinze kommenterar sommar-OS?

(Tack för tipset, Xipe!)