torsdag, juli 08, 2004

M skippar medlemmar

I Dagens Nyheter snuddar man idag vid en intressant tanke om framtidens demokrati.

Journalisterna Göran Eriksson och Ewa Stenberg gör en genomlysning av Moderaterna. Men det viktigaste får nästan inte plats i artikeln, som heter M helrenoverar partiet. Eller ja, det står en hel del, men vinkeln borde räcka för en egen artikel.

Jag tar mig friheten att döpa om storyn.

M vill avskaffa medlemmarna

För det är det som borde vara grejen. Inte att Fredrik Reinfeldt har en mjuk framtoning, eller att partiet har en ny ekonomisk profil (NEP kallas den tydligen internt, med ironisk blinkning till Lenin, och hans Nya Ekonomiska Politik som innebar att bönder även fick producera för husbehov, vilket något förmildrade den svältkatastrof som planhushållningen förorsakade redan under Sovjetunionens första år)

Nåväl.

M vill avskaffa medlemmarna

Ny rubrik på DNs story:

Och förändringen av partiet fortsätter i något som nu börjar likna en helrenovering. Ledningen har till och med diskuterat möjligheten av att avskaffa medlemmarna för att själva kunna välja vilka som ska företräda moderaterna och kunna rikta sig direkt till väljarna.

- Det finns tre skäl till att vi kommit fram till att vi ändå behöver medlemmarna. De ger idéerna legitimitet i debatten, styrelser och stämmor behövs för att döma i konflikter, och vi behöver medlemsavgifterna, säger partisekreterare Sven Otto Littorin.

Medlemmarna och de lokala moderatpolitikerna är något av ett bekymmer för den nya moderatledningen, som vill bredda partiet genom att ha fler olika typer av företrädare.

En del i den moderata förnyelsen är den "generationsmassaker" som följde efter valet 2002 (alla i partiets presidium är nu födda på 60-talet), men detta har ingen motsvarighet ute i landet.

Fredrik Reinfeldt, Sven Otto Littorin och informationschefen Per Slingman grunnar mycket över problemet och har varit i London för att se hur det brittiska högerpartiet använder personlighetstester i stället för interna val när de ska ha kandidater i valen.

- De som bär vårt varumärke har vi ingen förfoganderätt över, säger Littorin om de lokala moderaterna. Då gäller det att vi ställer krav och i gengäld stöttar dem.

I framtiden har partierna inga medlemmar. Bara kunder. Jag lovar. Junilistan är redan där.