onsdag, november 10, 2004

Överviktigt

En medveten satsning på opinionsbildning på internet har gått långt över förväntan för näringslivets tankesmedja Timbro. I en våg av konstant expansion har planerade framgångar varvats med lyckokast - i skrivande stund har den liberala blogosfären tecknat in åtminstone en fjärdedel av alla svenska domännamn, känns det som. Och eftersom allihop länkar till varandra konstant så utgör det hela en liberal google-bomb; varje sökning på nätet efter information om ett politiskt problem ger en nyliberal lösning som första resultat.

Och inte nog med det.

Den senaste topplistan över landets "viktigaste" bloggar (har Observer gått efter taxeringskalendern, eller?) gav vid handen att inte mindre än fem av av de tio på listan har tydlig knytning till tankesmedjan (nr 2, 3, 6, 8 och 9), och att ytterligare två (nr 4 och 7) åtminstone varit där för att bli fulla på gratis öl och vin (seminarier om offentliga sektorns avreglering blir otroligt mycket sexigare av dricka och snittar - opinionsbildarens första minnesregel).

Men nu har Timbro drabbats av en backlash.

Under många år har opinionsbildningen varit en billig affär för Timbro. Med ett par dunkar lådvin, en korvbit, och kanske lite ostbågar så kunde alla mättas på ett seminarium.

Och en starkt ökad tillströmning av unga hungriga bloggare skulle ju inte vara så svårt att hantera under de formerna.

Men. Kristider stundar.

Vid en brandsyn nyligen sattes en övre gräns för antalet besökare i Timbros seminarie-sal på Grev Turegatan 19. Inte fler än femtio personer får vara där om säkerhetsföreskrifterna ska följas.

Vilket gör att Timbro måste ta ut sina gäster på lokal - och det är inte billigt på Grev Turegatan. När Christian Gergils höll Timbro-föredrag om Dokusåpan som kulturform (nittiotal, någon?) häromveckan så hölls tillställningen i Grodans källare. Alla besökare gavs tre drinkbiljetter. Strax under tvåhundra kronor, alltså.

Om högerbloggarna fortsätter att växa (upptäckta idag: Frihetsblogg samt Rationalisten) så kan det bli ganska kostsamt.

Nästa evenemang hålls onsdag den 17:e på Café MombaNorrmalmstorg. Då är det nyblivne bloggaren Johnny Munkhammar som föreläser om sin bok Sagan om välfärdens återkomst, vilket, till Timbros ytterligare förskräckelse, torde kräva minst fem drinkbiljetter skallen.

En dyrköpt opinion, med andra ord.

Nåväl.

För ett år sen satt jag och skissade på ett projekt med Pontus Schultz. Vi hade planer på ett tv-program. "Vi måste göra en topplista", sa han. "Det är det bästa och billigaste sättet att få uppmärksamhet och buzz. Topplista eller Hederspris."

Observer fattar såklart det. Jag fattar det också. Men ändå kan jag inte låta bli att skriva om den.

Jag är ju med. På fjärde plats.