fredag, januari 19, 2007

Spel och horor i dansk terrorism

I ett tidigare inlägg ställde jag den retoriska frågan om när polisen borde ha börjat övervaka dömde terroristen Mirsad "Maximus" Bektasevic, givet att han för personer i sin närhet inte uppvisat något som helst suspekt beteende. Jag undrade hur man kunde veta att han var terrorist, alltså, innan han begått sitt första terroristbrott. Frågan är naturligtvis intressant i sig, men kanske är den inte alls relevant i fallet. Nu börjar jag tro att det i själva verket var dansk polis som satte Säpo på spåren.

Danska Politiken har bra bevakning av terroristrättegången i Glostrup, där vänner till Bektasevic står under åtal. I deras rapportering framkommer hur omfattande den danska säkerhetstjänstens övervakning varit i detta enda mål.

Under efterforskningen af sagen har efterretningstjenesten aflyttet 30.000-35.000 samtaler. En lille del af dem er fremlagt i retten og har vist, at gruppens medlemmer yndede at tale i kryptiske vendinger, når de talte sammen i telefonerne.
Jo, läsningen känns lite som ett avsnitt av Sleeper Cell. Gänget har rånat, förfalskat och stulit, och använt kodspråk och täcknamn. Exempelvis har man kallat Bektasevic för Abu Imad och Louise, det sistnämnda för att Bektasevic bar örhänge. Och precis som i tv-serien handlar det inte om några muslimska dygdemönster, trots att de påstår sig förestå den sanna och rena religionstolkningen. En misstänkt brände rånbytet på spel och horor.
Knap tre måneder efter tyveriet blev IAJ anholdt og sigtet for terrorisme. Men der var pengene pist borte.

Mere en halvdelen havde han lånt til seks venner fra sit nabolag. Han havde spillet omtrent 8.000 kroner væk i lyssky spilleklubber. 10.000 kroner gik til at betale spillegæld. Derudover havde han et par gange frekventeret københavnske bordeller, inviteret kammerater på middage og købt tøj til sig selv.
Det känns som om att dansk polis har haft bra koll. Och tipsat den svenska.

Vi får hoppas att nästa svenske terrorist har ett lika omfattande kontaktnät. Så slipper vi inkräkta på någons integritet.