fredag, april 27, 2007

Fredlig?

Jag blir inte riktigt klok på ett telegram från TT-NTB, som berättar att 200 norska demonstranter gripits. Telegrammet återfinns i Svenska Dagbladet, bland annat, och förvirrar mig vad gäller begreppet "fredlig".

I SvD puffar man på webben:

200 greps i Oslo

Omkring 200 demonstranter greps i Oslo på i går efter en fredlig demonstration mot Norges medlemskap i Nato.
Men texten i telegrammet talar om allt annat än fred.
Polisen satte in tårgas för att driva bort demonstranter som kastade sten och plankor efter att demonstrationen avslutats.

Ett stort polispådrag sattes in för att tränga undan de upp emot hundra demonstranter som samlats vid Rådhuset. Tio piketbussar och flera militärfordon stod parkerade vid Youngstorget och poliserna angrep demonstranterna med hjälp av hästar och hundar.
Men själva demonstrationen var, enligt texten, fredlig. Och det är ju som att skriva att krig utbrutit efter en fredlig truppsammandragning vid polska gränsen.

Men ok. Först hölls en fredlig demonstration. Sen blev vissa av demonstranterna ofredliga, och våldsamheter uppstod.

Och det var ju otippat.

Norska Dagbladet berättade redan i onsdags om att det fanns konkreta planer på upplopp, planer med upphov i miljön kring Blitz-huset i Oslo. Samma tidning har även ett tv-klipp från när polisen gör razzia i Blitz-huset. Enorma mängder gatsten bärs ut. Enorma.Blitz hemsida kritiseras razzian. Förekomsten av tillhyggen och knallskott i Blitz-huset bara understryker Blitz-folkets fredliga intentioner och ansvarstagande, menar man.
...Blitz har utvist stor ansvarlighet, gjennom å ta hånd om dem og hindre at enkeltpersoner har tatt dem med til en demonstrasjon med mange mennesker.
Fredlighet kan inte bli mycket sexigare än så här.

Något säger mig att första maj kommer att bli spännande i Oslo.