onsdag, april 25, 2007

Oussama Kassir - dokumenten i original

För den som vill ta del av amerikanska originaldokument rörande svensklibanesiske misstänkte terroristen Oussama Kassir, som domstolen i Prag beslutat utlämna till USA, publicerar jag här några länkar.

Kassir står alltså åtalad i USA, misstänkt för förberedelse till terroristbrott, vilket svenska medier rapporterat om utförligt (DN, SvD, Ab, Exp, Ekot). Huvudpunkten rör Kassirs inblandning vid försöket att etablera ett träningsläger för terrorism i Bly, Oregon.

Det amerikanska åtalet mot Kassir sammanfattas bra i ett pressmeddelande i pdf-format.

Mot Kassir vittnar bland annat James Ujaama, efter att ha accepterat strafflindring och åtalseftergift i en uppgörelse med åklagaren. Ujaama förklarade sig därmed skyldig till anklagelserna i ett åtal som finns i fulltext i pdf-format. I detta åtal benämns Kassir "co-conspirator #2".

James Ujaama var den som ursprungligen ville grunda träningslägret i Bly, och därför faxade till imamen Abu Hamza al-Masri i London och berättade att han hittat en plats som "ser ut precis som Afghanistan". Åklagaren påstår att Abu Hamza al Masri i sin tur skickade Oussama Kassir, tillsammans med Haroon Rashid Aswat, till USA för att bygga upp lägret.

Också det amerikanska åtalet mot Abu Hamza al-Masri finns i fulltext (och i pdf). Al-Masri avtjänar dock just nu ett sju-årigt fängelsestraff i Storbritannien. Även Yemen vill ha honom utlämnad, för att åtala honom för terrorbrott. I det amerikanska åtalet mot al-Masri nämns dock inte Oussama Kassir specifikt, även om gärningen beskrivs.

Haroon Rashid Aswat sitter fängslad i Storbritannien, misstänkt för att vara en av hjärnorna bakom bombdåden i London den 7 juli 2005. Även han väntar åtal i USA, men åtalet mot honom finns såvitt jag vet inte publicerat.