torsdag, mars 13, 2008

Tusen spänn på att svensktunisiern är jihadist

I Frankrike sitter en ung svensktunisisk man häktad sedan den 1 februari. Det var Expressen som först berättade att han häktats. Men reporterns transkribering förvirrade mer än den förklarade.

Enligt uppgifter till Expressen är 23–åringen misstänkt för att tillhöra ”Gergis cell”. Cellen bildades av en grupp unga män med rötter i Tunisien i hamnstaden Gergis 2006. Därefter tog de sig till Somalia och stred med de islamiska domstolarna som har kopplingar till al-Qaida.

När den etiopiska armén i slutet av 2006 och början av 2007 invaderade Somalia flydde 23-åringen till djungeln mellan Somalia och Kenya. Efter tre månader fick svensken hjälp av lokalbefolkningen att ta sig till Jemen.
Det visade sig att Gergis bara var ett annat sätt att skriva Zarzis. Och när man kollade runt efter terrorismkopplingar till Zarzis gick det snabbt att få napp. Jag bollade några idéer med kollegan på nyheterna, varför Svenska Dagbladet en hel del flitigt fotarbete senare kunde bli nyhetsledande med avslöjandet att mannen är tidigare dömd i sin frånvaro av tunisisk domstol till 26 års fängelse - en dom som med all rätt kritiserades stenhårt av världens människorättsorganisationer. Tunisien är ingen rättsstat, det ska ingen tro.
SvD kan nu berätta att den häktade mannen i april 2004 dömdes i sin frånvaro till 26 års fängelse för att tillsammans med åtta andra personer ha planerat terrordåd i staden Zarzis i Tunisien. Enligt domstolen hade de laddat ner instruktioner från internet om hur man tillverkar sprängämnen.

Sverige lämnade aldrig ut 23-åringen till Tunisien. Domen har kritiserats av flera människorättsorganisationer, bland annat Human rights watch och Amnesty.
Franskt och tunisiskt säkerhetsväsende har garanterat varandra på kortnummer, vilket kan förklara att Frankrike häktat killen. Men Expressens påstående om Somalia kan ju också ha spelat roll, om det stämmer. Man har dock nekat ivrigt. Tvärtom, om jag minns rätt, har man sagt att den häktade var i Frankrike för att träffa släkten. Idag säger TT att mannens advokat bekräftar att han varit i Somalia - för att arbeta. Men det riktigt intressanta kommer i stycket efteråt. Ännu en av de dömda i Zarzis har gripits i Frankrike, efter att ha varit i Somalia, flytt, och hamnat i etiopiska händer.
Han har varit i Somalia, men han var där för att arbeta, säger Hurtig.

Under kriget flydde mannen till Jemen där han fick kontakt med den svenska ambassaden och kunde ta sig till Sverige igen.

Björn Hurtig har varit i kontakt med en handläggare vid människorättsorganisationen Amnesty International i Storbritannien. Amnesty kopplar samman gripandet av den svenske medborgaren med ett gripande i januari förra året då en 24-årig man med franskt uppehållstillstånd greps av den etiopiska armén nära Somalias gräns. Det är samma person som fälldes i Tunisien i sin frånvaro tillsammans med den svenske medborgaren 2004.

Mannen skickades i slutet av augusti till Frankrike där han greps av franska myndigheter misstänkt för terrorverksamhet. Vad som har hänt med honom sedan han greps är inte känt.
Man kan tro att det är vanligt med tunisiska handelsmän i Somalia. Men i själva verket är det knappt möjligt ens för somalier att jobba i det landet. Vad driver två tunisier med osunt intresse för jihad på internet att åka till Somalia? It-studier? Mer rimligt låter antagandet att det faktiskt är jihadister vi har att göra med.

Vad som stärker mig i denna övertygelse är en bloggpostning av den kände göteborgske islamisten Abu Usama El Swede (nu raderad, men skärmdumpar finns här). I en släng mot Säpos internationella kontaktytor skrev han följande.
Senaste är beviset på min mycket nära vän som nyligen greps i Paris 1 feb.
Då Sverige kom fram till att han hade inte gjort något illegalt så var han en fri man i Sverige.

Men så kom säpos nästa drag var att tipsa franska polis om hans resa för hälsa på sina släktingar. Då i Frankrike är ett land där bevisningen inte heller behöver bevisas med deras terrorlagar.
"Min mycket nära vän", kallas han. Det är nästan så att det är komiskt många indicier som pekar i samma riktning.

Har ni sett Oscar Hedins film om svenska martyrer, Det svider i hjärtat? I den är Hedin hemma hos Abu Usama El Swede. Och mot slutet av filmen får man veta att en kille som figurerat där, som kallas Mohamed, dragit iväg till Somalia för att möta sitt öde. Som jag skrev:
I bakgrunden figurerar en Muhammed, som inte vill synas på bild. Han är med från filmens början, men det är först i slutet som man förstår. Vintern 2006 känner han att han är mogen och åker från Göteborg till Somalia, där han dör i strid för den islamistiska gerillan.
Det känns som att det är en ganska radikal miljö, den där lägenheten. Hur många jihadister kan ett litet gäng skapa? Man får vara glad att de åker utomlands för att kriga.