tisdag, januari 27, 2009

Nio svenska medborgare fängslade utomlands i terrormål

Nio svenska medborgare sitter för närvarande frihetsberövade utomlands misstänkta för, dömda för, eller anklagade för inblandning i terroristbrott, berättar Ekot, som hämtat uppgiften från Utrikesdepartementet.

Av de nio som nu sitter frihetsberövade är tre dömda för terroristbrott. De andra sex har ännu inte fått sin sak prövad. Bland dem finns en 24-åring som sedan ett år tillbaka sitter häktad i Paris misstänkt för förberedelse till terroristverksamhet. Också en 40-åring som utlämnats från Tjeckien till USA för mer än två år sedan väntar på rättegång.

I Irak sitter en man i 40-årsåldern i amerikanskt förvar, där han suttit sedan i maj förra året. Enligt UD är det fortfarande oklart vad han formellt anklagas för, men han betraktas som en så kallad säkerhetsfånge:

Enligt UD finns också flera andra fall där svenskar gripits och terrorism angetts som skäl för gripandet, men där de sedan släppts efter bara ett par veckor.
Nio personer, är det mycket eller lite? Det är i vilket fall en enkel kvot att ha som måttstock: en på miljonen.

Men vilka är det då? Jag själv känner inte till alla fall.
  1. I USA sitter Oussama Kassir och väntar på rättegång.
  2. I Sarajevo sitter Mirsad Bektasevic dömd och längtar hem till svenskt förvar.
  3. I Marocko sitter stackars Ahmed Essafri, dömd, men på oklara grunder (sannolikt till viss del på grund av kopplingarna till den nyligen dödade svenske medborgaren Mohamed Moumou).
  4. I Paris sitter en svensk-tunisisk ung man, TG, utan att ens vara åtalad, tidigare dömd i sin frånvaro i en hårt kritiserad tunisisk rättegång. Han är även god vän med göteborgske jihadisten Ralf Lennart (Abdu Rauf) Wadman, alias Abu Usama El Swede.
  5. I Irak sitter en svensk-irakier bosatt i Norrköping, vilken USA betraktar som 'säkerhetsfånge', på oklara grunder.
Det är förvisso tidig morgon, men det är alla jag kan komma på på rak arm. Vilka fler menar UD?