söndag, februari 01, 2009

"Fred"

Den spännande svenska klubben JIPF innehåller som bekant en icke obetydlig kontingent anhängare till den kommunistiska terrorist- och gerillarörelsen FARC. De är säkert glada idag, när FARC nu visat sig framåt och offentliggjort en videofilm på svensken Roland Larsson, 69-årig ingenjör, som de håller kidnappad.

Norrbottens-Kuriren
:

- Han verkar vara vid hyfsat gott mod, men har magrat massor. Det syns att han är medtagen och ledsen. Dessutom är han delvis förlamad på höger sida av ansiktet. Expertläkare som sett videon tror att han har stroke, men själv säger han bara att han är sjuk. Vi har efter det försökt få fram magnecyl till honom, eftersom det är blodförtunnande, men jag vet inte om det har lyckats.

Roland Larssons ord är på stapplande svenska.

- Om det beror på sjukdomen eller på att han inte talat svenska under lång tid vet jag inte, säger Tommy Larsson, som också konstaterar att det framgår av pappans blickar att det finns andra människor runtomkring honom.

- Första halvan av filmen vänder han sig direkt till mig. Resten av filmen berättar han om sin sjukdom, men exakt vad han säger vill jag inte berätta i nuläget. Det var jättetungt att se och man känner sig maktlös.

På videoinspelningen säger Roland Larsson också att det är FARC-gerillan som håller honom fånge.
Man kan tycka att det är märkligt med fredsvänner som förespråkar terrorism. Men det beror naturligtvis på vilken betydelse man lägger i ordet fred - i det aktuella fallet menas snarast fred genom att alla tvingas underkasta sig kommunism.