fredag, mars 06, 2009

Socialism.nu: Gudmundson har rätt

Jag får oväntat medhåll i forumet Socialism.nu. Oväntat inte bara för att den ledarartikel de refererar är osignerad, utan också för att människor som kallar sig proffsdemonstranter och kommunister brukar avfärda mina tankar reflexmässigt.

Signaturen Guldfiske kommenterar i tråden Stoppa Matchen:

Per Gudmundsson strikes again. Vid varenda större tillställning kör han samma skiva på Svenskans ledarplats. Septemberalliansen, ESF/Sociala forum och nu Stoppa matchen. Målet är alltid att slå sönder den bredd som vänstern har, och slå in en nisch mellan etablerade vänstern och den utomparlamentariska. Tydligen är den bredden så oerhört hotande för borgarna - men Gudmunsson har ju rätt: militans kan inte existera i ett vakuum, utan måste ha ett bredare sammanhang för att inte totalt isoleras eller mosas (se Salem 2008). Nazister o muslimska fundamentalister dras med som guilt-by-association, men det är autonoma/direkt aktionsbaserade vänstern siktet är riktat mot.

Lustiga är att den här gången riktas hans kritik mot att militanta grupperingar organiserar sig utanför det officiella nätverket. Från att ha klagat på enheten så är det nu uppdelningen i legal/"illegal" gren som är det han är upprörd över. Men hur konstigt är det att det blivit den uppdelningen? Det har ju hetsats järnet om att breda demos ska utesluta autonoma/militanta grupper - men dessa gruppers praktiker försvinner ju inte för det: utomparlamentariska vänstern är ju en stark faktor bland sociala rörelser och alla måste förhålla sig till den, oavsett om den är innanför eller utanför. Så Gudmunsson eldar på, och tror att han kan tänka bort autonoma, att bara alla tar tillräckligt mycket avstånd så försvinner vi, går upp i rök. That never gonna work.