torsdag, mars 26, 2009

Tv-tips: Existens radikaliserat

Ikväll är det säsongspremiär för SVTs livsåskådningsprogram Existens. Det första avsnittet för i år gästas av Mohamed Omar, som allt mer börjar anta karaktären av svensk islams motsvarighet till Jonas De Geer. Även De Geer var uppburen en gång, för att sedan vandra rakt ner i det brunaste av träsk. En del upptäckte i tid vartåt det barkade, andra som försvarade honom skäms idag för att de givit honom utrymme och därmed hjälpt till att lansera en svensk extremiströrelses intellektuella alibi.

Omar och De Geer är vänner. Det borde vara en varningsklocka. Men det, eller att Omar öppet stödjer en antisemitisk terroristorganisation som Hamas, och dessutom gör det med en direkt demokratifientlig argumentation, hindrar inte Existensredaktionen. Ideologin har ju religiös täckmantel.

Kanske kan man rent av hävda att radikaliseringen är Israels fel? Det gör i alla fall Omar. Ur Existens programpresentation:

Kriget i Gaza påverkar inte bara israeler och palestinier i Mellanöstern, utan även de som bor på andra håll i världen. I Sverige har Mohamed Omar tidigare representerat en mer moderat form av islam men sympatiserar i dag helt med Hamas.
I bakhuvudet, när man ser programmet, bör man ha Existens mejlformuleringar när de letade judar som genomgått liknande radikaliseringsprocess som Omar:
Our focus will be Islam, but we intend to discuss growing radicalism and
intolerance among the Jewish population as well. Here in Sweden, we see
moderate movements in this direction.
Törs man gissa att ingen hittades?