lördag, mars 28, 2009

Vänstern kvar i gamla hjulspår

Ett traditionellt vänsteralternativ börjar bli tydligt i och med Mona Sahlins och Thomas Östros skattehöjarutspel på DN Debatt. Den som trott att Sahlin skulle innebära reell förändring får alltså erkänna sig sidsteppad. Att Miljöpartiet skulle stå emot skattevansinnet i en eventuell regering är inte att lita på, skriver jag idag på SvDs ledarsida.

”Förmögenhetsskatten är samhällsekonomiskt ingen bra grej”, säger Miljöpartiets ekonomisk-politiska talesman Mikaela Valtersson till Aftonbladet . ”Det är en ideologisk skatt med stora problem. Den läcker som ett såll och träffar inte dem som bör betala. Vi ser inget skäl till att vrida klockan tillbaka.”

Reaktionerna på Mona Sahlins och Thomas Östros utspel igår, att alla som har en förmögenhet som överstiger 2 miljoner kronor ska betala 1 procent i förmögenhetsskatt, är hårda till och med från Socialdemokraternas samarbetsparti. Tyvärr kan man utgå ifrån att Miljöpartiet inte skulle stå på sig just i förmögenhtetsskattefrågan vid en eventuell regeringsbildning. De skulle snarare använda den i förhandlingsspelet för att byta till sig någon procent dyrare bensin, eller så.

Men Valterssons sågning av förmögenhetsskatten visar att insikten om dess skadlighet är utbredd. Om hon vet kan man räkna med att ganska många vet, så att säga, och definitivt att alla socialdemokratiska mittenväljare gör det.