fredag, mars 13, 2009

Vad var det jag sa?

Idag avslöjar jag att en svensksomalier som tidigare suttit häktad i över 100 dagar misstänkt för terroristbrott, men släppts, nu sitter i ledningen för en ny väpnad rörelse.

SvD:s ledarsida:

Den svenske medborgaren Yassin Ali, bosatt i Rinkeby, hölls häktad i 105 dagar misstänkt för terroristbrott. Han släpptes den 11 juni förra året, och i september lades förundersökningen ner. Bevisningen räckte inte när åklagaren försökte visa att pengar gått från Rinkeby till terroriströrelsen Shabaab i Somalia.

Yassin Ali återfinns nu, tillsammans med en annan svensk, i toppskiktet i en ny väpnad organisation. Hizbul Islaam , Islamiska partiet, grundades i januari men har på kort tid utmärkt sig som ett av Somalias blodigaste. Exempelvis stred Islamiska partiet under två dagar i slutet av februari tillsammans med män ifrån Shabaab mot Afrikanska unionens fredsbevarande styrkor. De dödade närmare 50 människor och sårade ytterligare 300, mestadels civila. På foton från ett propagandamöte som rörelsen höll i samband med striden ses en stor arsenal med allt från automatvapen till granatkastare, och svensken tillsammans med ledningsgruppen.
Återigen får resten av journalistkåren känna sig akterseglad av en ledarsida.

Jag har träffat Yassin Ali, förresten. I SVT:s Debatt i höstas debatterade han och jag och några till vissa svensksomaliers stöd till Shabaab. En befrielserörelse tyckte man då, men idag är ju de etiopiska styrkorna ute ur landet och Shabaab fortsätter att döda. Vem kunde tro det?