söndag, april 19, 2009

Dubbelmening är delad mening

I dagens ledarkommentar till en aktuell opinionsmätning från Sifo försöker jag slå ledarskribentsrekord i tvetydigheter (innehas av Katrine Kielos i Aftonbladet: "Som för att kompensera för storleken på Anders Borgs stimulanspaket har andra delar av hans manlighet den senaste tiden lyfts fram"). Det är en svår konst, och jag vet inte själv om det lyckas. Några garv borde det bli, hur som helst.

Premissen är att Reinfeldt går sjukt bra i opinionen, men att man i kansliet oroar sig om formtoppen kommer för tidigt. Rubriken är följdaktligen Så undviker Reinfeldt för tidig klimax.

Några citat:

"Dock finns ett problem som Fredrik Reinfeldt förståeligt nog helst inte talar om. Det skulle kunna leda till ett rykte ingen man vill ha."

"Tänk om den stora urladdningen kommer innan loppet är slut."

"Tanken var att vad som redan nu har blivit Reinfeldts bästa gren, statsmannamässigheten och regeringsdugligheten, skulle växa sig stor under det kommande EU-ordförandeskapet och dess ivriga frotterande med internationella storheter."

"Det är ju meningen att champagnekorken ska smällas på ett moget och kontrollerat sätt i precis rätt ögonblick. Man vill inte förstöra festen genom att, som en ivrig pojkvasker, bränna av fyrverkerierna långt innan tolvslaget."

"Ett ögonblicks oaktsamhet och man kan se de förväntade fyra åren förloras på fyra sekunder."

"Lyckligtvis finns det, sägs det mig, metoder för att undvika en för tidig klimax."

"Det gäller att sätta agendan och göra politiska utspel i den rytm som passar en själv, snarare än att låta oppositionen hålla i taktpinnen."

"För det andra gäller det att visualisera något annat. Det är lätt att fastna i nuet, men om man kan hålla en tydlig vision levande så bör man göra det."

"Sen, när krisen börjar gå över och Reinfeldt rusar mot mål, kan han tillåta sig att tänka på vad man kan göra med den så omhuldade svenska modell han har framför sig och som bara ber om att bli ordentligt omhändertagen."

Det kanske inte är Mae West, men för en ledarsidestext så...