tisdag, april 28, 2009

Motgångar i rätten för Oussama Kassir

SRs USA-korrespondent Daniel Alling redogör för hur rättegången mot svenske Oussama Kassir fortgår, och hur åklagarens vittnen pekat ut honom.

Båda kvinnorna, båda amerikanskor som konverterat till islam, var under den aktuella perioden gifta med varsin muslimsk man som bodde på den gård i Oregon där träningslägret enligt åtalet började byggas upp. De två männen var efterföljare till en radikal imam i London och det var på dennes uppdrag som den 43-årige svensken, enligt åklagarna, tog sig, först till staden Seattle och sedermera till byn i Oregon.

Under gårdagens förhör pekade båda kvinnorna ut svensken och de sa också att han själv öppet berättat att lägrets syfte var att deltagarna, ett dussintal män, skulle förberedas för jihad, heligt krig, för al-Qaida i Afghanistan.

En av kvinnorna berättade också att hon sett den anklagade svensken förevisa hur man skär halsen av en person med en kniv. Detta skulle göras mot ickemuslimer, ska han ha sa sagt. Som bevis visade åklagarsidan upp en kniv som en av kvinnorna pekade ut som den som 43-åringen ska ha använt vid det aktuella tillfället.
Japp, det är samma kille som den så kallade medborgarrättsorganisationen Charta 2008 menar är en av de "drabbade i terroristjakten".