onsdag, juli 15, 2009

Somalias justitieminister varnar för radikalisering i Rinkeby

Somalias justitieminister har varit på besök i Stockholm och Rinkeby, för att hålla möte med den svensksomaliska diasporan och diskutera problemen med radikalisering och rekrytering till terroriströrelser. Jag var själv förhindrad att delta i det lovvärda mötet i Rinkeby Folkets Hus igår kväll, och gläds därför enormt att Sveriges Radio var på plats.

P1 Morgon
sände i morse ett reportage av Anna-Karin Sivberg, där man först får höra den kände svensksomaliern Abdirisak Aden förklara hur det kan låta när en familj får dödsbud från Shabaab, varefter Somalias justitieminister får förklara varför han kommit just till Rinkeby.

I pausen frågar jag efter varför han kommer till Rinkeby för att diskutera hur man ska kunna stoppa nyrekryteringen av unga svensksomalier till al-Shabaab.

– Vi är oroliga för de här ungdomarnas framtid. Och om rekryteringen ökar, så innebär det problem för den somaliska regeringen, som möter ett starkare motstånd.

Justitieminister Abdirahman Janaqoo menar att den radikala islamistiska rörelsen al-Shabaab också rekryterar i Sverige, och på Järvafältet.

– Vi har våra källor och anser att informationen är tydlig. Vissa har redan åkt för att slåss, andra är på väg.
SR Internationals nyhetstelegram specificerar vad justitieministern baserar sitt besök på. Hans uppgifter tyder på att nästan 10 personer har åkt från Sverige för att kriga med Shabaab.
– Vi har inte det exakta antalet, men är säkra på att det nästan är tio personer varav några redan är döda. Några av dem strider fortfarande med de upprorsmakare som är i konflikt med regeringen, säger justitieminister Abdirahman Janaqoo.