tisdag, september 15, 2009

Ghezali troligen inte med i Tablighi Jamaat

När det gäller rapportering om terroristmisstankar är det alltid bra att inte tro allt som skrivs. Det mesta som förekommer i de officiella utredningarna är sekretessbelagt, så journalister får använda anonyma källor som uppgiftslämnare. Dessa kan ha varierande motiv för sina utsagor.

Icke desto mindre kan det vara värt att notera vad som rapporteras.

Idag berättar Ekot att pakistanska utredare misstänker att Mehdi Ghezali träffat en efterlyst terrorist i Pakistan.

Pakistanska myndigheter tror att Mehdi Ghezali efter ankomsten till Pakistan träffat åtminstone en betydande person inom terrornätverk i landet, det säger källor till Ekot.

De tror också att den pakistanier som fanns med i fordonet han greps i, en man som tidigare tjänstgjort inom militären, var utsänd för att på ett säkert sätt föra Ghezali till möten med andra religiösa extremister i Waziristan-regionen.

Därför betraktas Ghezali som en farlig person, ett hot mot Pakistan, där många poliser och militärer på senare år dödats i jakten på terrorister.
Det kan vara sant. Han kanske har träffat Rashid Rauf, vad vet jag? Men det kan också vara ett svepskäl för att hålla någon häktad i en stat där rättssäkerheten inte riktigt är hundra. Jag tvivlar, men noterar. Det kan ju vara sant: man har kanske bevakat sällskapet för att se vart deras resa ledde, och arresterat när informationsinhämtningen var klar.

Ekots uppgift
tidigare, om skottlossning i samband med gripandet, har exempelvis visat sig svår att få bekräftad. Uppgiften har rentav dementerats - men också av en anonym källa.

Dagens Aftonbladet innehåller den sensationella uppgiften att sällskapets blöjpaket innehöll något helt annat:
Under tiden söker polisen igenom minibussen. På skilda håll hittar de kontanter – sammanlagt 10 900 dollar.

När de öppnar ett paket med Pampers blöjor upptäcker de enligt uppgift två strypsnaror i metall, femtio centimeter långa med öglor i båda änderna.
Viktiga bevis

Något Ghezali förklarar med att han ville kunna försvara sig mot rövare, uppger en myndighetskälla.
Kanske det. Enligt beslagsprotokollet nämns en löpsnara av wire. Men ändå - det låter lite för bra för att vara sant, va? Jag tvivlar, men noterar.

En ny uppgift som verkar spännande utan att vara monstruös kommer dock i samma artikel.
En av de gripna – en ryss från Moskva som konverterat till islam – ska ha gjort vissa medgivanden till polisen.
Här är ett journalistiskt territorium att utforska: vilka är de andra 9 passagerarna i bussen? Vad skriver turkiska medier om de gripna? Vad skriver iranska tidningar?

Medierna kommer inte att få allt rätt. Men genom att rota i de sanna eller falska uppgifter som seglat upp kommer att kunna avfärda villospår och gallra fram en sann bild.

Ett exempel på det är SvD idag. Enligt Mehdi Ghezali så tillhörde sällskapet Tablighi Jamaat. En snabb sökning på nätet visar att Tablighi Jamaat finns också i Sverige, och har kontaktuppgifter som leder till moskén vid St Eriksplan i Stockholm.

En imam med insyn i rörelsen kan därmed ställa Ghezalis uppgifter i tvivelsmål.
Mehdi Ghezali ska enligt pakistansk polis ha uppgett att gruppen varit på väg till ett religiöst möte med gruppen Tableeghi Jamaat, vilket polisen ifrågasätter.

–Det är en väldigt stor rörelse som är opolitisk, missionerande och pacifistisk. Man kan gå ut och in ur den och vara med en dag, en månad eller längre, säger Mohammad Muslim, imam vid moskén vid Sankt Eriksplan i Stockholm och tidigare aktiv i rörelsen.

Höstmötet i norra Pakistan som de gripna sade sig vara på väg till samlar hundratusentals personer.

–Men de som åker dit brukar åka organiserat, man brukar ha koll på varandra och man brukar flyga dit. Det är lätt att få visum, men kanske inte om man suttit på Guantánamo. Vägen som Ghezali kom in via är en ökänd smuggelväg, säger han.

–Om Ghezali varit mycket aktiv i rörelsen tror jag att jag skulle ha känt till det.
Alibit gällande Tabligi Jamaat ser helt enkelt inte ut att hålla.