söndag, september 13, 2009

Tjetjensk jihadistpropaganda från Sverige

Missa inte P1s Medierna, som på lördagen hade ett mycket hörvärt inslag om Kavkaz Center, en nyhetssajt till förmån för tjetjenska jihadister - som är baserad i Sverige.

Terroristkopplade i skydd av svensk grundlag

Medierna handlar den här veckan om den svenskbaserade webbplatsen Kavkaz Center som Ryssland anklagar för terroristkopplingar. Nu begär en rysk åklagare svensk rättshjälp för att få ut en anonym skribents identitet. Justitiekansler Göran Lambertz avvisar begäran eftersom Kavkazcenter.net har ett svenskt utgivningsbevis och därmed är skyddad av svensk grundlag. Medierna tittar närmare på denna webbplats och konflikten mellan ryska intressen och svenska yttrandefrihetsprinciper.
Kavkaz Center är inte precis det första exemplet på terroriströrelser som väljer att placera propagandagrenen i Sverige, på grund av våra generösa yttrandefrihetsregler. Tidigare har GIA publicerat nyhetsbrevet Al Ansar från Sverige, och kommunistiska FARC hade sin nyhetsbyrå Anncol här.

Mediernas reportage om Kavkaz Center är (om jag hörde rätt) signerat Martin Wicklin; samma journalist som förra veckan satte dit Jan Guillou för att densamme hyllat grundlösa anklagelser i kultursidesartiklar när det gäller Israel (organstöldsmyten) men dissat kultursidesspekulationer när de handlat om saker han inte hatar (lyssna på Youtube). Snart har Wicklin tjänat ihop en medalj - kul med en reporter som tänker utanför boxen!