lördag, september 12, 2009

Hör Mehdi Ghezalis favoritpredikant och döm själv

Det är nu officiellt bekräftat att de tre svenskarna Mehdi Ghezali, Munir Awad och Safia Benaouda (samt de sistnämndas tvååriga barn) sitter gripna i Pakistan. De greps i ett sällskap om tolv personer en bra bit in i landet, och att döma av medieuppgifter har de varit mer eller mindre bevakade under delar av den långa resan via Iran och in i Pakistan. Pakistansk polis menar att sällskapet inte hade korrekta resedokument, och att gängets uppträdande, sammansättning och utseende väcker misstankar om terrorism. Men mycket mer än så vet man inte.

Aftonbladet
redogör bäst för rutten och gripandet (och har bilder från Daily Khabrain).

Det var strax före gryningen den 28 augusti. Klockan hade ännu inte slagit sex på morgonen när den stora skåpbilen närmade sig vägspärren i Dera Ghazi Khan i Pakistan.

I fordonet satt tolv personer: Sju turkar, en pakistanier och fyra svenskar.

– De försökte ta sig förbi checkpointen medan det var mörkt. De ville passera före gryningen eftersom det inte brukar vara lika välbevakat då, säger en källa med insyn i utredningen.

– De var klädda i likadana kläder och huvudbonader som lokalbefolkningen vanligtvis bär och de hade falska dokument. De försökte utge sig för att vara från området.

Men planen slog fel. Bilen stoppades och när vakterna började prata med personerna i bilen insåg de snart att de inte kom från trakten. Alla tolv greps och fördes till polisstationen.

/.../

Enligt källor med insyn ska det under utredningen ha framkommit att resan startade i Turkiet. Gruppen fortsatte sedan vidare till Iran, som är hemlandet för sju av dem. De tog sig därefter in i Pakistan via Zahidan och vidare till Quetta.

– De bytte hela tiden fordon för att inte bli upptäckta och de hade falska papper, säger källan.

Sedan ska gruppen ha åkt vidare till Loralai där de bytte fordon igen och fortsatte till Dera Ghazi Khan där de greps.
Ekot har en mer dramatisk bild av gripandet.
Gripandet av Ghezali skedde när fordonet han färdades i tillsammans med flera andra utlänningar stoppades vid en vägspärr vid staden Dera Ghazi Khan. Fordonet vägrade först stanna och polisen öppnade då eld och sköt sönder däcken, enligt källorna. Då ska Ghezalis sällskap förgäves ha försökt betala för att släppas fri, enligt källorna.
Aftonbladet publicerar också delar av beslagsprotokollet. Beslagen är inte särskilt iögonenfallande; bortsett från 10.940 dollar, två knivar och en polislegitimation finns inget som antyder förberedelse för brott. De beslagtagna telefonerna och datorerna kan förstås vissa sig innehållsrika - men ryktena om självmordsbombarbälten får inget stöd i beslagsprotokollet såsom Aftonbladet visar det.

Sällskapet ska vid gripandet ha uppgivit att de är religiösa missionärer från rörelsen Tablighi Jamaat. Mycket riktigt medförde man också, enligt protokollet, 16 cd-skivor betitlade "Hereafter" (protokollsanteckningen lyder "16 CDs Titled 'Hereafter' Qartaba Production Riyadh"). Vilket ju låter religiöst så det räcker. Men detta är inte vilken paradisskildring som helst.

Hereafter
(som mycket riktigt utgivits av bl a Qurtubah Productions) är en predikan av den i Jemen boende amerikanske medborgaren Anwar Al-Awlaki. Han är en predikant som inte bara är bra på bloggar och sociala nätverk - han predikar också att det är muslimers plikt att delta i jihad. Ett av hans verk heter "44 ways to support jihad". Terrorismexperten Evan Kohlmanns NEFA Foundation har skrivit ett porträtt av honom, och menar att han har kopplingar till al Qaida. Han har förbjudits att framträda i Storbritannien.

Anwar Al-Awlakis Hereafter finns på Youtube, för den som vill lyssna.En sökning på google visar att predikanten tyvärr har sina beundrare också i Sverige.

Enligt Ekot beslagtogs ingen jihadistlitteratur. Må så vara. Men mängden material av Anwar Al Awlaki pekar ändock på att sällskapet influerats av den mest extrema varianten av jihadism.