tisdag, september 08, 2009

IB-agenten slår tillbaks mot Ulf Bjereld

Den gamle IB-agenten Gunnar Ekberg angriper i sin självbiografi professor Ulf Bjereld, som utredde övervakningen av de olika palestinagrupperna för Säkerhetstjänstkommissionens riktning.

Ekberg skjuter in sig på att Bjereld själv tillhört den extremvänstersekt vars kopplingar till internationell terrorism han i viss mån skulle utreda. Vilket blir lite snett, då det ju faktiskt finns en poäng med att låta representanter för dem som blivit övervakade sköta utredningen, så att de kränkta kan få svar på alla sina frågor.

Men Ekberg har mer kött på benen än så, ser det ut som. Ekberg anser att Bjereld uppvisat en godtrogen inställning gentemot svenska Folkfrontens Arbetsgrupper (FFAG) och dess frontfigur Staffan Beckman, vilket Ekberg exemplifierar med hur FFAG reagerade på terroristgruppen Svarta Septembers blodiga attack vid OS i München 1972.

Trettio år senare berättade Staffan Beckman vid ett förhör inför Säkerhetstjänstkommissionen, som tillsattes 1999 för att utreda säkerhetstjänsternas arbete inom Sverige, att han tog avstånd från angrepp mot mål utanför Mellanöstern. Ett uttalande som säkerhetstjänstkommissionens expert, professorn i statsvetenskap Ulf Bjereld, tog som exempel på att Palestinarörelsen tog avstånd från terrorism.

I informationsblad nr 7, 1972 från Folkfrontens Arbetsgrupper, FFAG, där Staffan Beckman var den ledande medlemmen, ges en helt annan bild av var lojaliteterna låg:

"Svarta Septembers aktion under olympiaden i München har tillsammans med PFLP:s aktion på Lydda flygplats i slutet av maj effektivt fördröjt de imperialistiska och reaktionära försöken att upprätta en 'fred' mellan Israel och arabstaterna.

/.../

Svarta September är inte en organisation kapabel att leda befrielsekampen – men de operationer den har utfört har varit hjältemodiga insatser som definitivt tjänar befrielsens sak.

LEVE HJÄLTARNA FRÅN MÜNCHEN!"

FFAG:s informationsblad fortsätter med en betraktelse över hur 'borgarklassen' reagerat på München-massakern.

"Sedan Hitler, Krupp & Co. genomförde sitt folkmord på judar, och Per-Albin Hansson och Frankie Roosvelt hjälpte till med att från Sverige och USA utvisa de judar som var på flykt, har det utvecklats därhän att den imperialistiska borgarklassen älskar judar. Maffian älskar judar och vill samarbeta med Judiska Försvarsförbundet (som förtjust tackat ja); Olof Palme sitter och gottar sig i en judisk kalott i synagogan i Stockholm; den västtyska polisen tindrar med davidsstjärnor i ögonen och 'skyddar' vad man uppfattar som 'judiska idrottsmän', och förföljer araber; frimicklarrasisterna på Expressen kräver folkmord på palestinier för att skydda judar; och Fib-aktuellt fyller tretton sidor med israeliska lår, fittor och bröstvårtor för alla judeälskare att runka till."

Mot bakgrund av bland annat detta är det anmärkningsvärt att regeringens 'oberoende utredare' Ulf Bjereld, i Säkerhetstjänstkommissionens rapport konstaterar att '... varken PLO som helhet eller al-Fatah och PFLP (Folkfronten) förespråkade terrorhandlingar.'

Han gick till och med så långt att han påstod att Folkfronten upphörde med terrorhandlingar 1972.
Personligen tycker jag nog att Bjereld är lite mer nyanserad än Ekberg vill göra gällande – men det kan var och en avgöra genom att läsa själv.

Ekberg menar att Säkerhetstjänstkommissionen färgats av Bjerelds förflutna.
"Ulf Bjereld var alltså medlem i Kommunistiska Partiet Marxist-leninisterna (r). Alltså före detta KFML(r), före detta KFML. Mer partisk i en utredning av säkerhetstjänsterna kan man inte bli. Vilket han själv med all tydlighet visar i sin utredning."