torsdag, november 12, 2009

Självkritik i socialdemokratin

Socialdemokratin genomgår en kris i hela Europa. Inom rörelsen är diskussionen livlig, men något svar på frågan om vart socialdemokratin ska gå står inte att finna. Det är som Peter Gustavsson, lokal S-politiker i Uppsala säger i senaste numret av SSU:s tidskrift Tvärdrag: "i dag snurrar den europeiska vänsterns ideologiska kompassnålar runt, runt.” Om detta handlar min text i dagens SvD.

”Idag är det högern som styr Europa, och fler socialdemokratiska regeringar står på tur att falla”, konstaterar Jens Lundberg, tidningens ansvarige utgivare, efter sin resa genom Europa.

I Frankrike ser han ”en stelopererad vänster som står bredvid och tittar på” och i Tyskland ”en chanslös socialdemokrati”.

I England intervjuas Gavin Hayes, chef för tankesmedjan Compass, som menar att ”socialdemokratin tappar åt alla håll”.

I Österrike säger Karl Duffek, S-politiker och chef för tankesmedjan Renner Institut, att ”nästan överallt har högern större förtroende i ekonomiska frågor”, och konstaterar om den egna rörelsen att ”vi har inget projekt längre.”

Där S har haft makten har man havererat. ”Ingen ska inbilla sig att de sociala problemen har blivit färre med socialdemokrater vid makten”, skriver Lundberg. ”Misslyckandena radas upp, integrationspolitiken, jämlikhetspolitiken, antiterroristpolitiken, flyktingpolitiken.”