torsdag, november 12, 2009

Shabaab-krigare återvänder till Sverige

Flera personer som rest från Sverige till Somalia för att kriga med terroriströrelsen Shabaab har återvänt till Sverige. Det avslöjade Malena Rembe, chefsanalytiker vid Säpos kontraterrorismenhet och ständig veckans babe här på bloggen, i en intervju i P1 Morgon.

Du sa att om man tar det här fallet, om al Shabaab och Somalia, att de flesta har inte någon tanke på att komma hem. Men har folk gjort det?

– Ja, ett par stycken har återvänt.

Hur har ni hanterat dem?

– Ja, där vill jag kanske inte riktigt gå in på vad... Vi kan inte gå in på vad vi gör. Men dels har vi samtal med dem också, naturligtvis, för att ta reda på vad de har lärt sig under den här tiden borta i lägren, och för att visa att vi har koll på dem.

Vad berättar de om det då?

– Väldig lite naturligtvis.

Men betraktar ni sådana personer som hot?

– Vi har inte sett att det finns en förändring i att det, för dem, skulle vara legitimt att utföra attentat mot Sverige och svenska mål – än så länge. Utan det är i Somalia som det är okej för dem att utföra våldshandlingar. Men det är klart att de har en kompetens som de inte hade tidigare.
Nyckelfrasen här är "än så länge". Den tiden är förbi då man överslätande kunde betrakta Shabaab som en nationell kraft eller motståndsrörelse. Shabaab har förvisso alltid varit tydligt kopplat till den globala jihadiströrelsen, men på senare tid har relationen till exempelvis al Qaida blivit närmast broderlig.

Häromdagen, till exempel, kröntes Fazul Abdullah Mohammed till al Qaidas ledare för östra Afrika vid en ceremoni i Shabaab-styrda staden Kismayo. I sitt anförande – tillsammans med Shabaabs ledare – prisade han samarbetet med Shabaab, och lovade att sprida det heliga kriget långt utanför Somalias gränser.

The long war journal:
Fazul also said that al Qaeda and Shabaab would take the fight to neighboring countries.

"Praise be to Allah," Fazul said. "After Somalia we will proceed to Djibouti, Kenya, and Ethiopia."

Zubayr, Shabaab's leader, also spoke at Fazul's appointment ceremony and praised Fazul's skill in training Somali jihadis.
Att Shabaabs ledare tackar al Qaida för hjälpen med att utbilda krigare sätter Malena Rembes fråga om "vad de har lärt sig under den här tiden borta i lägren" i perspektiv. Vi har alltså en situation där det är fullt tänkbart att jihadister skolade av al Qaida – med allt vad det innebär av kontaktnät, kompetens och ideologi – bosätter sig i Sverige.

Den islamistiska terrorismen är ett internationellt fenomen, och Sverige har ett ansvar att delta i kampen mot den oavsett, men det är även fullt möjligt att jihadisterna vänder sig mot svenska mål. Det krävdes inte mer än ett par skämtteckningar för att Danmark skulle bli en måltavla (något som i förlängningen även fick al Qaida i Irak att utpeka Sverige som legitimt mål för attacker). Den svenska insatsen i Afghanistan är en annan tänkbar förevändning för jihadisterna.

"Ett par stycken" Shabaab-krigare har bosatt sig i Sverige. "Än så länge" har de inte visat intresse för attacker på svenska mål. Det är tyvärr knappast betryggande.