tisdag, november 09, 2010

Skulle bomba Jyllands-Posten, försökte rekrytera i Stockholm

Jyllands-Posten avslöjar att David Headley, som skulle bomba Jyllands-Posten, försökte rekrytera en medhjälpare i Stockholm. På uppdrag av terroristledaren Iliyas Kashmiri tog han kontakt med marockanen Farid, som enligt JP "uppehöll sig" i Sverige. Farid kände sig dock så övervakad av Säpo att han drog sig ur. JP:

David Headley var på jagt efter martyr-krigere. Gerne nogle unge europæisk udseende mænd med den rette muslimske tro, den rette træning og det rette mod.

Og en af disse mænd var en marokkanskfødt mand med fornavnet Farid, der opholdte sig i Sverige.

I august 2009 rejste David Headley således efter et tip fra terrorlederen Ilyas Kashmiri til Stockholm for at rekruttere Farid til angrebet mod enten Morgenavisen Jyllands-Posten eller et andet mål i København. Turen beskriver Headley i en hidtil hemmeligholdt fortrolig indisk afhøringsrapport, som Jyllands-Posten er kommet i besiddelse af. Hverken de danske, svenske eller amerikanske efterretningstjenester har hidtil omtalt turen til Sverige, selvom Headleys liv har været gennemrodet og fremstillet i detaljer.

Det har ikke været muligt at bekræfte Farids fulde identitet, og den svenske efterretningstjeneste Säpo vil ikke oplyse, om han efterfølgende har været anholdt eller blot afhørt.

»Vi udtaler os aldrig om specifikke personer,« siger Patrik Peter, talsmand for Säpo.

Säpo hævede den 1. oktober trusselsniveauet i Sverige, men det er usikkert, om det har forbindelse til den alvorlige terrorsag.

»Det skete på baggrund af en specifik trussel mod Sverige. Jeg kan ikke bekræfte eller afkræfte, om det har nogen forbindelse til David Headley,« siger Patrik Peter.

Farids møde med Headley i Sverige skete på en hemmelig adresse, men Farid måtte skuffe Headley.

»Farid fortalte mig, at han blev konstant overvåget, og at han ikke var i stand til at deltage i Danmark-projektet,« fortæller Headley i en udskrift af afhøringen.
Ett spännande avslöjande på många sätt. Dels personligen: jag har haft delar av den här storyn ända sedan Headley greps, men har inte kunnat få den bekräftad – jag vet inte hur många gånger jag har frågat Säkerhetspolisens pressekreterare om en kommentar...

Sedan är det förstås intressant – och skrämmande – att Ilyas Kashmiri sitter på kontakter i Stockholm. Att den utpekade är marockan är ytterligare en pusselbit. Marocko har spelat stor roll vad gäller tidigare svenska kopplingar till Al Qaidas kärna.